Regatul Unit: Rishi Sunak numește un nou președinte al Partidului Conservator și remaniază guvernul

  • 07 Februarie 2023 15:51
Regatul Unit: Rishi Sunak numește un nou președinte al Partidului Conservator și remaniază guvernul

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, l-a numit marți, 7 februarie, pe Greg Hands președinte al Partidului Conservator, după ce l-a demis la sfârșitul lui ianuarie pe predecesorul său, criticat pentru că nu și-a făcut publice problemele cu fiscul, relatează Agerpres.

Această numire a antrenat o remaniere ministerială marcată de crearea a patru ministere, în contextul în care Rishi Sunak, la putere de puțin peste 100 de zile, este fragilizat de problemele guvernului său și de o criză socială care se prelungește.

Greg Hands, care era din octombrie ministru al Comerțului internațional, a fost numit ministru fără portofoliu, și președinte al Partidului Conservator.

El va avea sarcina dificilă de a coordona campania partidului său - la putere de 13 ani și ajuns la nivelul cel mai scăzut în sondaje - la viitoarele alegeri legislative, care urmează să aibă loc în mai puțin de doi ani.

Precedentul președinte al Partidului Conservator, Nadim Zahawi, a fost demis după ce s-a făcut vinovat de o „încălcare gravă a codului ministerial". El a ajuns la un acord de principiu cu fiscul în august 2022, pe când era ministru de finanțe al lui Boris Johnson, care a fost definitivat în luna următoare.

Potrivit presei, Nadhim Zahawi a reglementat problema cu fiscul, plătind, cu penalități, o sumă de aproape cinci milioane de lire sterline (5,7 milioane de euro).

„Guvernul trebuie să reflecte prioritățile poporului britanic și să fie conceput pentru a le îndeplini. Aceste schimbări vor face ca echipele să se concentreze pe chestiuni care vor construi un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri", a postat pe Twitter Rishi Sunak.

În urma remanierii ministeriale, Grant Shapps, care era din octombrie ministru al companiilor și energiei, a devenit ministru pentru securitate energetică și neutralitatea emisiilor de carbon.

La rândul său, Kemi Badenoch a preluat portofoliul afacerilor și comerțului.

Michelle Donellan, care era ministru al culturii, a fost numită ministru pentru știință, inovație și tehnologie. În același timp, Lucy Frazer a devenit ministrul culturii, media și sportului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău