Reforme fără rezultate
-
07 Februarie 2013 15:25
Ân 2012, au fost adoptate legi și strategii calitative, dar, în toate aceste domenii, efectul reformelor a fost redus, iar cetățenii nu le-au simțit.
Politizarea excesivă a instituțiilor de stat, implementarea ineficientă a legilor adoptate și lipsa unor efecte vizibile a reformelor reprezintă cele mai mari deficiențe ale Republicii Moldova în procesul de democratizare și de negocieri cu Uninea Europeană, consideră autorii studiului Euromonitor, lansat, joi, 7 februarie, de organizațiile nonguvernamentale Expert-Grup și ADEPT.
În anul 2012, autoritățile au înregistrat progrese semnificative, atât în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor omului, cât și în privința reformelor din justiție și combaterea corupției. Au fost adoptate legi și strategii calitative, dar, în toate aceste domenii, efectul reformelor a fost redus, iar cetățenii nu le-au simțit. Principalele motive sunt politizarea instituțiilor de stat, lucru demonstrat, mai ales, în cazul Comisiei Naționale de Integritate, dar și lipsa de fonduri pentru aplicarea eficientă a legilor, a declarat directorul ADEPT, Igor Botan
Chiar dacă Republica Moldova înregistrează progrese în negocierile cu Uniunea Europeană, cazuri precum accidentul de la vânătoare de la Pădurea Domnească, ar putea pune în pericolsemnarea Acordului de asociere în acest an, a atenționat analistul.
Și în domeniul economic sunt înregistrate evoluții, însă acestea nu sunt semnificative, potrivit analistului economic, Valeriu Prohnitchi. El a menționat că negocierile pentru crearea Zonei de liber schimb decurg fără probleme, dar, deocamdată, nu este clar cum se vor integra companiile din Transnistria în acest accord și dacă producătorii moldoveni sunt gata să facă față concurenței celor de pe piața comunitară.
În același timp, șeful direcției integrare europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Cujbă, susține că autoritățile îi familiarizează pe producători cu oportunitățile și provocările pe care le vor aduce liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană.
Autoritățile speră să semneze Acordul de Asociere și cel privind comerțul liber cu Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic, care se va desfășura în luna noiembrie acest an, la Vilnius, în Lituania.