Reforma Procuraturii are nevoie de sprijin UE

  • 21 Aprilie 2015 17:28
Reforma Procuraturii are nevoie de sprijin UE

Continuarea finanțării sectorului justiției din partea UE depinde de adoptarea Legii privind reformarea Procuraturii, de depolitizarea și consolidarea independenței acestei structuri, a declarat reprezentatul Delegației UE la Chișinău, Wicher Slagter.

În cadrul unei Conferințe Internaționale dedicate reformării Procuraturii în Republica Moldova, mai mulți oficiali și experți au subliniat necesitatea adoptării cât mai rapide a acestei legi.

Proiectul Legii privind reformarea Procuraturii a primit avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția și ar urma să fie adoptat de Legislativ până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, în luna iulie, a anunțat președintele Legislativului, Andrian Candu. După adoptare, Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

„Este cazul să mai tăiem din procedurile administrative în așa fel încât să grăbim lucrurile și să mergem printr-un proces accelerat”, a declarat Andrian Candu.

Schimbările în domeniul Procuraturii sunt susținute de majoritatea procurorilor, a subliniat Procurorul General, Corneliu Gurin.

„Ne dorim preluarea modelului administrativ organizațional al în cazul Procuraturii Anticorupție – al Direcției Naționale Anticorupție din România și în cazul Procuraturii pe cauze speciale – al Direcției de investigare a crimei organizate și terorism din România. Dar este nevoi de anumite ajustări în structura poliției de la noi”, a declarat Corneliu Gurin.

De adoptarea Legii privind reformarea Procuraturii depinde alocarea următoarei tranșe de finanțare din partea Uniunii Europene, a declarat reprezentatul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Wicher Slagter.

„Adoptarea noii legi privind Procuratura este o condiție-cheie pentru acordarea celei de-a treia tranșe a programului de suport bugetar pentru justiție. Suntem mulțumiți de progresul înregistrat până acum în procesul de adoptare a legii, care sperăm că va fi aplicată în curând”, a declarat Wicher Slagter.

Amintim că sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției a fost redus anul trecut cu aproape 2 milioane de euro, din cauza tergiversării reformei Procuraturii Generale.

Proiectul de lege prevede că Procurorul General ar urma să fie numit prin decizia Președintelui Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de Parlament, așa cum prevede legislația actuală. Proiectul respectiv de lege le oferă procurorilor mai multă independență față de factorul politic, dar și față de superiorii lor în procesul de luare a deciziilor. Astfel, legea, cu excepția prevederii referitoare la alegerea Procurorului General, ar putea fi adoptată fără să fie necesară modificarea Constituției, a remarcat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău