Reforma Administrației Publice Locale | Cea mai mare problemă rămâne implementarea legislației

  • 18 Decembrie 2017 13:58
0%
00:00:00
00:00:00

Administrațiile publice locale continuă să se confrunte cu un spectru larg de complicații, în pofida legislației exhaustive în acest domeniu. Problema cea mai mare rămâne modul de implementare a legilor, în timp ce Guvernul susține că suntem în plin proces de reformare a administrației publice centrale și locale. Subiectul a fost discutat luni, 18 decembrie, la Chișinău la o conferință regională din cadrul Parteneriatului Estic. 

Evoluția reformelor de descentralizare în țările Parteneriatului estic și accesului autorităților locale din aceste țări la programele Uniunii Europene, în urma semnării Acordurilor de Asociere, au fost principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului. Totodată, s-a făcut un schimb de opinii privind dialogul între autoritățile locale și cele centrale, precum și între autoritățile locale și instituțiile Uniunii Europene.

Guvernul Republicii Moldova este în plin proces de reformă a administrației publice centrale și locale, a declarat secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac.

„Guvernul și-a asumat angajamente serioase și consecvent se muncește pentru stabilirea unui cadru solid pentru implementarea unor reforme în domeniul administrației publice centrale și locale.”

Republica Moldova este campioană la numărul de reforme în domeniul administrației locale și există un cadru legal exhaustiv, susține directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui. În ultimul timp au fost înregistrate și evoluții pozitive precum accesul autorităților locale la Curtea Constituțională, dreptul acestora de a schimba destinația terenurilor agricole, sau decentralizarea fondului rutier. Cea mai mare problemă rămâne, însă, implementarea legilor, potrivit lui Viorel Furdui.

„Trebuie de căutat cauzele de ce tradițional în Republica Moldova se adoptă legi bune, strategii bune, se iau angajamente față de parteneri, dar ele nu ajung să fie implementate. Aceasta afectează foarte mult imaginea noastră inclusiv pe plan extern, dar ce este mai important – stopează implementarea reformelor.”

Primarii au opinii diferite față de reformele din ultimul timp. Unele schimbări, spre exemplu descentralizarea fondului rutier, le permit autorităților locale să repare drumurile, a apreciat primarul din Călărași, Nicolae Melnic.

„Au fost repartizați banii din fondul rutier și primăria Călărași a primit 1,76 milioane de lei aceasta a permis pentru prima dată de când sunt primar, de zece ani, să avem posibilitatea să construim un drum de la început până la capăt.”

Pe de altă parte, primarul de Capaclia, Cantemir, Alexei Busuioc, consideră că această reformă nu este bine gândită. El a făcut referire la faptul că autoritățile locale sunt obligate să cheltuiască banii din fondul rutier în același an, astfel că nu pot realiza proiecte mai mari

„E un lucru cam aberant, pentru că primarii care au o anumită strategie se gândesc să adune banii din fondul rutier pe doi ani, spre exemplu, ca să realizeze un proiect mai mare care să aducă și alte investiții. Ei bine, acest lucru nu este posibil.”

Conferința a fost coordonată de organizația pan-europeană PLATFORMA și Congresul Autorităților Locale din Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău