Referendumul lui Putin: Rușii sunt ademeniți la urne cu premii constând în mașini de spălat sau uscătoare de păr. „Un asemenea spectacol e de ajuns ca să te facă să-ți pierzi mințile”

  • 29 Iunie 2020 15:22
Referendumul lui Putin: Rușii sunt ademeniți la urne cu premii constând în mașini de spălat sau uscătoare de păr. „Un asemenea spectacol e de ajuns ca să te facă să-ți pierzi mințile”

În această săptămână, moscoviții au primit mesaje prin care sunt anunțați că au fost înregistrați ca să primească ‘milioane de premii’. Care era condiția? Ei trebuiau să voteze niște amendamente constituționale printre care și unul care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, scrie The Guardian, citată de Rador.

Printr-un singur vot, rușii trebuie să hotărască dacă sprijină amendamentele, inclusiv cele legate de majorarea pensiilor și a salariului minim, de o modestă reorganizare a guvernului, de o mențiune constituțională legată de ‘credința în Dumnezeu‘, de interzicerea căsătoriilor gay, de angajamentul de a păstra istoria Rusiei și de interdicția potrivit căreia oficialii în funcții de conducere nu pot avea dublă cetățenie, notează g4media.ro.

Publicitatea legată de vot de-abia dacă pomenește și faptul că se va restabili și limita mandatului lui Putin, care conduce țara din anul 2000.

Cum Rusia continuă să se lupte cu coronavirusul, unii oficiali din sectorul electoral au hotărât ca voturile să se strângă în aer liber, astfel încât urne de vot au fost puse pe trunchiul copacilor, în portbagajele unor mașini, în autobuzele din transportul public și în niște gherete cu mobilier din plastic.

“Pare un spectacol cu jocuri, dar le-am spus tuturor să ia lucrurile în serios, un asemenea spectacol e de ajuns ca să te facă să-ți pierzi mințile“, a declarat Oleg Harlamov, un tehnician laborant din Moscova, care a subliniat totodată că intenționează să voteze împotriva amendamentelor. Votul va putea hotărî “cine va conduce țara pentru generațiile următoare și, dacă ne plângem, ei or să ne răspundă… ‘voi ați votat‘“, afirmă el.

Tichetele și generoasele premii se înscriu într-un efort mai larg al guvernului de a scoate lumea la vot. Companiile au autorizat eliberarea unor premii care le-ar permite să urmărească votul angajaților și se pare că angajații din sistemul de stat, precum profesorii și medicii, dintre care unii sunt acum ocupați cu lupta împotriva epidemiei de coronavirus, sunt rugați să voteze din dorința sistematică de a spori prezența la urne.

În același timp, navigatorii de pe Instagram și TikTok spun că niște internediari dubioși le oferă milioane de ruble pentru ca ei să le ceară tinerilor cu care discută să meargă la vot.

Citiți integral materialul pe g4media.ro

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău