Referendum cu glonț pe țeavă (Adevărul)

  • 17 Martie 2014 09:09
Referendum cu glonț pe țeavă  (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 17 MARTIE

Referendum cu glonț pe țeavă, titrează Adevărul. Consultarea populară din Crimeea pentru alipirea peninsulei la Rusia, denunțată de Kiev și Occident, s-a desfășurat ieri, în prezența trupelor ruse care dețin controlul asupra regiunii de două săptămâni. Adevărul publică un reportaj din regiunea Crimeea, și povestește cum s-a votat în peninsulă.

Între timp provocările rusești continuă. Sâmbătă, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, militari ruși au făcut o incursiune și au ocupat o stație de distribuție de gaze. Aproximativ 80 de soldați, elicoptere și blindate au trecut „frontiera“ dintre peninsula Crimeea și restul Ucrainei. Acțiunile provocatoare au continuat și în estul Ucrainei. Manifestanți proruși au pătruns, ieri, în sediile procuraturii și serviciilor speciale (SBU) din Donețk, la finalul unei manifestații pentru alipirea la Rusia. La Harkov, aproximativ 6.000 de manifestanți proruși au organizat , în pofida interdicției justiției, un miting-referendum pentru autonomie și pentru „suveranitatea“ limbii ruse.

UE pregătește sancțiuni, Rusia își ia miliardele. Miniștri de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc, astăzi, la Bruxelles, pentru a decide sancțiunile pe care le vor impune Rusiei după referendumul din Crimeea considerat de UE „ilegal“. De teama înghețării activelor sau altor posibile sancțiuni economice impuse  de UE și SUA, băncile și companiile din Rusia retrag miliarde de dolari din băncile occidentale care au operațiuni în SUA. Sberbank și VTB, cele mai mari bănci din Rusia, precum și companii importante din industria rusească, printre care Lukoil, își „repatriază“ fondurile deținute în băncile din Vest, notează Adevărul.

Ziarul Național scrie cum ambasadorul Ucrainei în R. Moldova Serghei Pirojkov a pus-o la punct pe așa-zisa ministră a afacerilor externe din Transnistria, Nina Ștanski. Într-o scrisoare oficială adresată acesteia, diplomatul ucrainean o informează despre măsurile restrictive introduse la hotarul dintre R. Moldova și Ucraina, pe segmentul transnistrean, explicând că acestea au fost luate pentru a împiedica noi provocări puse la cale de Federația Rusă care, potrivit unor informații deținute de autoritățile ucrainene, recrutează doritori printre locuitorii din regiunea transnistreană pentru a-i transporta în Odesa unde să participe la acțiuni de destabilizare a situației. Ambasadorul precizează, în context, că a invitat-o anterior pe Ștanski la sediul Ambasadei Ucrainei de la Chișinău pentru a discuta despre problemele apărute, dar aceasta a ignorat invitația. Pirojkov o atenționează pe așa-zisa șefă a diplomației transnistrene că informațiile transmise în presă de ea trădează o atitudine nerespecuoasă față de Ucraina.

Timpul informează că premierul Iurie Leancă și ministrul economiei Valeriu Lazar vor face astăzi, o vizită la Kiev. Potrivit lui Lazăr, scopul vizitei este de a discuta despre continuarea aprovizionării normale cu energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău