Referendum anti-Chirtoacă | Unde au dispărut 17 mii de alegători din Chișinău

  • 16 Noiembrie 2017 14:01
Referendum anti-Chirtoacă | Unde au dispărut 17 mii de alegători din Chișinău

Aproape 630 de mii de alegători sunt înregistrați în mun. Chișinău în listele de bază pentru referendumul local de duminică, deși la 1 septembrie, în Registrul de Stat al Alegătorului figurau peste 647 de mii.

Comisia Electorală Centrală explică diferența prin faptul că mai mulți locuitori ai Chișinăului au vizele expirate. În același timp, experții atenționează că de obicei, în preajma scrutinelor locale se înregistrează o așa-numită migrație artificială a alegătorilor. 

La 1 septembrie în municipiul Chișinău erau înregistrați 647.203 alegători, cu peste 4 mii mai mulți decât anul trecut. Totuși, atunci când a dispus tipărirea buletinelor de vot, Consiliul Electoral al circumscripției municipale s-a referit la un număr de alegători de aproape 630 de mii.

Vicepreședintele Consiliului Vitalie Miron a comunicat pentru Radio Chișinău că s-a condus de cifrele transmise de birourile electorale, care, la rândul lor, le-au primit de la Comisia Electorală Centrală.

Președinta CEC Alina Russu a explicat că diferența de peste 17 mii de alegători dintre datele Registrului de Stat al Alegătorilor și informațiile prezentate de birourile electorale se explică prin numărul locuitorilor Chișinăului cărora le-a expirat domiciliul sau reședința. Aceștia sunt incluși în Registrul de stat, dar nu și în listele de bază, a precizat Alina Russu.

Ei se regăsesc în Registrul de Stat al Alegătorilor și, respectiv, conform Codului Electoral în lista de bază se includ doare cetățenii care la momentul perfectării listelor și în ziua alegerilor sunt cu reședința sau domiciliul în vigoare. Ceea ce înseamnă că atunci când au fost tipărite listele electorale, în lista electorală de bază s-au regăsit doar 629.853 de alegători”, a declarat a spus Alina Russu. 

În același timp, reprezentantul organizației Promo-Lex care monitorizează desfășurarea referendumului de duminică, Pavel Postică, susține că în preajma alegerilor locale anterioare în municipiul Chișinău era înregistrată o migrație semnificativă a alegătorilor. Asociația a încercat să obțină informații despre fluctuația populației în ultimele două luni în municipiul Chișinău, dar cererea a fost refuzată.

Noi am atestat în mai multe localități din municipiul Chișinău, în special la alegerile locale cazuri în care este organizată așa-zisa migrație artificială a alegătorilor. Deci, în preajma alegerilor se majorează sau se micșorează numărul de alegători care au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă. Au fost cazuri când au fost semnalate câte 50-60 de persoane la aceeași adresă. Din punctul nostru de vedere asemenea lucruri sunt suspicioase”, a declarat Pavel Postică. 

Amintim că pentru validarea referendumului de duminică este necesar să se prezinte la urne cel puțin o treime din numărul total de alegători, adică aproximativ 210 mii de votanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău