Reducerea trupelor americane în Germania tensionează relațiile în cadrul NATO

  • 16 Iunie 2020 20:14
Reducerea trupelor americane în Germania tensionează relațiile în cadrul NATO

Decizia președintelui american Donald Trump de a retrage o parte dintre trupele americane staționate în Germania și atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington și aliații săi europeni din cadrul NATO, informează AFP și Reuters și Agerpres.

Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că acest anunț de retragere deja oficial este "o problemă importantă" pentru Alianță. "Este vorba de un acord bilateral între Germania și SUA, însă problema este importantă pentru Alianță", a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles.

Subiectul urmează să fie evocat miercuri în timpul unei conferințe video a miniștrilor apărării ai statelor NATO.

Donald Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de militari americani staționați în Germania și și-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei țări, acuzată că "datorează NATO miliarde de dolari".

În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotații sau manevre.

Stoltenberg a declarat că "nu s-a decis deocamdată când va fi implementată această decizie". El a declarat că a discutat cu Trump, precum și cu ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a afirmat săptămâna trecută că nu a fost informată despre această decizie.

Secretarul general al NATO a insistat asupra diferenței dintre prezența permanentă a forțelor militare americane în cadrul unor acorduri bilaterale și angajamentul militar american în cadrul NATO.

"Prezența trupelor americane în Europa s-a întărit în timpul ultimilor ani", a spus el. Stoltenberg a invocat "o mai mare rotație a prezenței militare americane în țările baltice și o prezență navală la baza spaniolă din Rota".

Jens Stoltenberg a subliniat de asemenea investiția militară americană în manevrele din Europa. Astfel, în opinia sa, dezangajamentul bilateral va fi compensat cu o creștere a angajamentului în cadrul NATO.

"Prezența militară americană și canadiană în Europa poate lua diferite forme. Ea nu se limitează doar la Germania. SUA și canadienii sunt desfășurați în mai multe țări din Europa", a spus Stoltenberg.

Fără a comenta acuzațiile lui Trump, Stoltenberg a susținut în schimb cererea liderului american pentru o mai bună împărțire a poverii cheltuielilor pentru apărare. "Mai există drum de făcut până să se ajungă la 2% din PIB" pe care fiecare țară membră NATO s-a angajat să le aloce pentru cheltuielile sale militare în 2024, a spus el. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău