Reducerea adaosului comercial la medicamente. Premierul Pavel Filip cere modificarea cadrului normativ

  • 17 Ianuarie 2019 10:13
Reducerea adaosului comercial la medicamente. Premierul Pavel Filip cere modificarea cadrului normativ

Responsabilii din domeniul sănătății urmează să prezinte în următoarele două săptămâni, propuneri concrete de modificare a cadrului normativ existent la aplicarea adaosului comercial la medicamente. Asta după ce premierul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, aplicarea adaosului comercial diferențiat în procesul de formare a prețurilor la medicamente este un mecanism eficient, care contribuie la majorarea accesibilității economice, în special a medicamentelor costisitoare. Prin această inițiativă se urmărește sporirea protecției financiare și sociale a populației, precum și a accesului pacienților la tratament și servicii medicale de calitate.

Potrivit Guvernului, necesitatea implementării unui sistem de adaosuri regresive la medicamente a fost menționată și de Organizația Mondială a Sănătății în studiul „Accesibilitatea fizică și economică a medicamentelor în Republica Moldova”. Potrivit OMS, circa 70% din „plățile de buzunar” pentru sănătate în Republica Moldova sunt achitate de cetățeni pentru medicamente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău