Redeschiderea școlilor nu a reaprins epidemia de coronavirus în Norvegia

  • 12 Mai 2020 09:11
Redeschiderea școlilor nu a reaprins epidemia de coronavirus în Norvegia

Redeschiderea grădinițelor și a școlilor din Norvegia în luna aprilie nu a reaprins epidemia cauzată de noul coronavirus până în acest moment, au afirmat luni autoritățile sanitare din această țară nordică, al căror anunț a diminuat astfel o parte dintre îngrijorările populației, scrie Digi24.ro

Norvegia s-a numărat printre primele țări din Europa care au adoptat măsuri de relaxare a restricțiilor, redeschizând pe 20 aprilie ''barnehager'' - echivalentul creșelor și grădinițelor -, iar apoi, o săptămână mai târziu, școlile din ciclul primar, în care învață copii cu vârste cuprinse între șase și zece ani.

Redeschiderea acestor unități, închise începând cu 12 martie, a generat un val de neliniști, în special în rândul părinților. O pagină de Facebook intitulată „Copilul meu nu trebuie să fie un cobai pentru COVID-19” a adunat circa 27.000 de membri.

„Nu am observat până la acest moment ca deschiderea școlilor și a barnehager să fi avut un efect negativ asupra situației epidemiologice”', a declarat luni un înalt responsabil din cadrul Institutului norvegian de sănătate publică, Frode Forland, cu prilejul unei conferințe de presă zilnice.

„Dacă relaxarea măsurilor ar fi avut un astfel de efect, ar fi trebui să începem astăzi să-l constatăm sub forma unei creșteri a cifrei infectărilor”, a spus el, citat de Agerpres.

Acestă observație este valabilă și pentru saloanele de coafură, pentru cabinetele de fizioterapie și alte servicii de îngrijire, autorizate la rândul lor să se redeschidă din 27 aprilie, a mai spus același oficial norvegian.

„Cu toate acestea, este încă puțin prea devreme pentru a constata impactul în ceea ce privește spitalizările și urmărim situația cu o atenție sporită”, a precizat el.

Celelalte școli norvegiene, colegii și licee, se vor redeschide săptămâna aceasta.

Accesul în creșe și școli este determinat de respectarea unor reguli sanitare stricte: copiii sunt organizați în grupuri mici care nu interacționează între ele, respectă distanțarea fizică, igiena mâinilor și organizarea orelor de predare în aer liber atunci când acest lucru este posibil.

Doar șapte noi cazuri de coronavirus au fost anunțate duminică în Norvegia, bilanțul total ajungând la 8.106 infectări de la debutul epidemiei și 224 decese în această țară cu o populație de 5,4 milioane de locuitori.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău