Rectorii nu sunt de acord cu unele prevederi din noul Cod
-
08 Iulie 2014 14:28
Proiectul Codului Educației a provocat astăzi discuții aprinse între rectorii mai multor universități și autori, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia parlamentară de profil.
Chiar dacă susțin că Republica Moldova are nevoie de o legislație nouă în domeniul educației, rectorii nu sunt de acord cu unele prevederi din noul Cod. Relatează Cornel Ciobanu.
Proeictul Codului Educației prevede ca învățământul obligatoriu să fie până la vârsta de 18 ani, și nu doar până la 16 cum este în prezent. Documentul va mai introduce standarde de calitate la fiecare nivel al învățământului și prevede crearea instituțiilor care să le implementeze și să supravegheze aplicarea lor. Este vorba despre Agenția națională de asigurare a calității în învățământul profesional și Inspectoratul școlar. Instituțiile vor fi obligate să prezinte rapoarte de activitate anuale, iar directorii școlilor vor fi aleși prin concurs, o dată la 4 ani. Rectorii universităților vor fi aleși de Adunarea generală și nu de Senat, ca în prezent. Ministrul Educației Maia Sandu.
Rectorii au solicitat însă mai multe modificări, inclusiv în ceea ce privește modul în care sunt aleși, dar s-au pronunțat și pentru reducerea numărului de organe care i-ar putea demite. Președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Belostecinic.
Documentul urmează a fi aprobat de Parlament, după care, vor fi elaborate și revizuite peste 120 de acte normative în domeniu.