Recorduri doborâte la licitații la New York pentru tablouri de Frida Kahlo și Pierre Soulages

  • 17 Noiembrie 2021 10:07
Recorduri doborâte la licitații la New York pentru tablouri de Frida Kahlo și Pierre Soulages

Tablouri de pictorița mexicană Frida Kahlo și francezul Pierre Soulages au doborât recorduri pentru acești artiști la licitații organizate de casa Sotheby's la New York, unde au fost adjudecate marți seară pentru sumele de 34,9 milioane de dolari, respectiv 20,2 milioane de dolari, informează AFP miercuri, citat de AGERPRES.

Așa cum era de așteptat, autoportretul legendarei pictorițe mexicane "Diego y yo" (1949), unul dintre cele în care apare chipul soțului ei, Diego Rivera, a doborât recordul stabilit anterior pentru o lucrare de Frida Kahlo, de 8 milioane de dolari, în 2016.

Sotheby's a anunțat că pictura a fost achiziționată de "Colecția Eduardo F. Costantini", numită după antreprenorul și colecționarul argentinian, fondatorul Muzeului de Arte Latino-Americane (Malba) din Buenos Aires.

"Diego y yo" devine, de asemenea, cea mai scumpă operă de artă latino-americană din istorie vândută la licitație, recordul anterior aparținând unui tablou de... Diego Rivera, "Los Rivales" (1931), adjudecat pentru 9,76 milioane de dolari la casa Christie's în 2018.

Realizat în ulei pe masonit, acest tablou este emblematic pentru autoportretele cu privire intensă și enigmatică care au făcut-o celebră în întreaga lume pe pictorița mexicană, figură legendară a feminismului, decedată în 1954 la vârsta de 47 de ani.

Pe acesta, însă, chipul lui Diego Rivera este alăturat celui al Fridei, din ochii ei întunecați curgând câteva lacrimi. Diego Rivera, care, la momentul respectiv, era apropiat de actrița mexicană Maria Felix, este reprezentat cu un al treilea ochi, semn al chinurilor pe care le provoca soției sale.

Tabloul lui Pierre Soulages, care s-a aflat mai bine de 30 de ani într-o colecție privată, corespunde perioadei roșii a artistului francez centenar, devenit faimos pentru abilitățile sale deosebite în stăpânirea culorii negre. Pictată pe 4 august 1961, lucrarea se distinge prin efectele realizate prin tehnica răzuirii, care dezvăluie tonurile de roșu sub negru, potrivit casei Sotheby's.

Cu o valoare estimată între 8 și 12 milioane de dolari, opera s-a vândut cu 20,2 milioane de dolari după o competiție aprigă între mai mulți cumpărători, în sala de licitații și la telefon. Suma depășește cu mult recordul anterior, atins în 2019, de 9,6 milioane de euro, la Paris.

Un alt moment marcant ale serii a fost adjudecarea unui tablou al impresionistului Claude Monet, "Coin du bassin aux nymphéas" (1918), pentru 50,8 milioane de dolari, departe de recordul său, de 110,7 milioane de dolari, stabilit în 2019 tot la New York.

După mai multe sezoane cu rezultate mixte din cauza pandemiei, vânzările din toamna anului 2021 de la New York se anunță pozitive, casele de licitații asigurându-se că au o ofertă suficientă pentru a satisface cererea, care a rămas mare în pofida crizei sanitare.

Luni, Sotheby's a doborât recordul istoric pentru o singură noapte de licitație, vânzând 35 de lucrări din apreciata colecție de artă modernă și contemporană a fostului cuplu Macklowe, cu o sumă totală de 676 de milioane de dolari.

La rândul său, Christie's a anunțat că a realizat vânzări de 1,1 miliarde de dolari săptămâna trecută, comparativ cu cele 691 milioane obținute la licitațiile din primăvară și cele 683 milioane la cele din toamna anului 2019, înainte de pandemie.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău