Recorduri de infectări zilnice cu COVID-19 în Rusia, Suedia și Polonia

  • 21 Ianuarie 2022 16:51
Recorduri de infectări zilnice cu COVID-19 în Rusia, Suedia și Polonia

Rusia, Suedia și Polonia au raportat vineri noi recorduri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, pe fondul unui nou val al pandemiei de COVID-19, stimulat de răspândirea rapidă a variantei Omicron, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Rusia, cea mai îndoliată țară europeană în timpul pandemiei de COVID-19, a înregistrat 49.513 de infectări în ultimele 24 de ore, un record absolut de la începutul pandemiei, potrivit statisticilor guvernamentale ruse, relatează AFP.

Capitala țării, Moscova, epicentrul epidemiei de coronavirus din Rusia, a raportat la rândul său un nou record absolut, pentru a doua zi consecutivă: 15.987 de cazuri noi de COVID-19.

Numărul infectărilor este marcat de o creștere puternică în ultimele zile în Rusia, făcându-i pe experții din sănătate să se aștepte la un val pandemic deosebit de puternic.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că țara lui are la dispoziție doar două săptămâni pentru a se pregăti înainte de a fi lovită de varianta virală Omicron, îndemnând la accelerarea campaniilor de testare și de vaccinare.

Rusia tocmai a ieșit dintr-un val pandemic deosebit de sever, cauzat de varianta Delta.

În timp ce statisticile Guvernului rus raportează 324.060 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, cele publicate de agenția de statistică Rosstat, care utilizează o definiție mai largă, anunțau peste 600.000 de decese la sfârșitul lunii noiembrie 2021.

Autoritățile ruse întâmpină în continuare dificultăți în a-i convinge pe cetățenii țării să meargă să se vaccineze, în pofida lansării pe piața internă a mai multor vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv serul Sputnik V. Până în prezent, ceva mai puțin de jumătate din totalul celor 144 de milioane de rezidenți ruși s-au vaccinat cu schemă completă, potrivit site-ului Gogov.

La rândul ei, Suedia a raportat vineri un nou record de infectări zilnice, înregistrând 41.604 cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor publicate de Agenția națională pentru sănătate din această țară, relatează Reuters.

Precedentul record era de 40.622 de cazuri de COVID-19 și fusese stabilit în data de 19 ianuarie.

Un nou record de infectări zilnice a fost stabilit vineri și în Polonia, unde prim-ministrul Mateusz Morawiecki și-a îndemnat compatrioții să lucreze de acasă în săptămânile următoare.

Polonia a raportat vineri 36.665 de infectări confirmate în ultimele 24 de ore, un număr record de la începutul pandemiei, precum și 248 de decese asociate COVID-19.

"Am cerut administrațiilor publice să treacă cât mai repede în regim de telemuncă", a declarat prim-ministrul polonez.

El le-a cerut de asemenea directorilor companiilor private să adopte la rândul lor regimul de telemuncă "acolo unde acest lucru este posibil, pentru săptămânile care vor urma".

Totodată, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunțat introducerea pe piața internă a testelor gratuite anti-COVID-19, disponibile în farmacii, începând din data de 27 ianuarie.

Până în prezent, testele gratuite nu erau disponibile în Polonia decât în baza unei rețete eliberate de un medic, iar numărul lor era relativ scăzut. Toate celelalte teste din Polonia sunt cu plată.

Polonia, o țară cu o populație de 38 de milioane de locuitori, realizează aproximativ 100.000 de teste pe zi, fapt care s-ar traduce, potrivit experților din sănătate, într-un număr redus de cazuri detectate și comunicate oficial de la începutul pandemiei de COVID-19.

Prim-ministrul țării a anunțat vineri și reducerea perioadei de carantină pentru persoanele testate pozitiv, de la 10 zile la șapte zile, precum și creșterea numărului de paturi în spitale pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19.

De la începutul pandemiei, Polonia a raportat 4.443.217 de infectări și 103.626 de decese asociate COVID-19.

Polonia, care deține una dintre cele mai mari rate de deces din lume din cauza COVID-19, prezintă totodată o rată de vaccinare mai mică decât media înregistrată în Uniunea Europeană și a adoptat doar restricții limitate, precum purtarea măștii sanitare în spațiile publice închise, care adeseori nu sunt respectate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău