Record mondial cu cea mai mare hartă formată din oameni, stabilit la Alba Iulia

  • 29 Septembrie 2018 18:29
Record mondial cu cea mai mare hartă formată din oameni, stabilit la Alba Iulia

Mii de persoane, în special elevi și liceeni veniți din toată țara, au stabilit sâmbătă la Alba Iulia un nou record mondial - cea mai mare hartă a unei țări formate din oameni, în interiorul căreia a fost evidențiat, suplimentar, și numărul 100, având în vedere că în acest an se împlinește un secol de la Marea Unire din 1918.

Mai exact, un număr de 4.807 persoane, coordonate de sute de voluntari, au format în spațiul din Șanțurile Cetății Alba Carolina harta României, evidențiată cu ajutorul pelerinelor negre, numărul 100 fiind scos în relief prin intermediul pelerinelor albe purtate de participanți, relatează Agerpres

La final, participanții s-au folosit de șepcuțele primite pentru a colora în roșu, galben și albastru harta României.

Denumirea oficială a recordului este 'Largest human image of a country/continent' ('Cea mai mare imagine formată din oameni a unei țări/continent'). Vechiul record a aparținut Myanmarului, care, în 12 februarie 2018, a adunat 3.466 de oameni ce au format harta țării lor.

Printre participanți s-au aflat și fondatoarea comunității "La blouse roumaine", Andreea Tănăsescu, și campionul olimpic Ivan Patzaichin.

"Orice record, întotdeauna, trebuie apreciat și mai ales susținut. (...) Este un moment special, un moment istoric chiar putem spune, fiind Anul Centenar, și cu atât mai mult se poate vedea ce înseamnă unitate, ce înseamnă o echipă, să lucrezi într-o echipă", a afirmat Ivan Patzaichin, care a subliniat cât de important este "să avem respect față de istorie, față de ceea ce am realizat noi ca România".

Recordul, validat de o delegație a Guinness World Records, a mobilizat mii de copii, tineri și adulți din 70 de localități din Bucovina, Maramureș, Transilvania, Banat, Muntenia.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Festivalului "Bucurie în mișcare" de către Asociația 11even Cluj-Napoca, alături de Primăria Alba Iulia și un lanț german de hypermarket-uri.

Este cel de-al doilea record Guinness pe care Alba Iulia îl deține, după cel stabilit în 2009, cu "cea mai mare îmbrățișare". Atunci, aproape 9.800 de oameni, printre care și șeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, au luat parte la "Marea Îmbrățișare a Cetății Alba Carolina", pe un traseu lung de 3.450 de metri, înconjurând astfel fortificația bastionară, care are formă de stea.

Județul Alba a mai stabilit un record Guinness, tot în 2009, când, în Roșia Montană, peste o sută de localnici, adunați pe stadionul din localitate, au căutat aur cu șaitrocul, un vas de lemn folosit pentru separarea aurului din minereul sfărâmat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău