Record de vizitatori pentru expoziția dedicată lui Tutankhamon de la Paris

  • 23 Septembrie 2019 14:50
Record de vizitatori pentru expoziția dedicată lui Tutankhamon de la Paris

Expoziția "Toutankhamon: Le Trésor du Pharaon" ("Tutankhamon: Comoara Faraonului"), care și-a închis porțile duminică seară la Paris, a devenit cea mai vizitată din istoria Franței, după ce 1,42 milioane de persoane i-au trecut pragul, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

În șase luni, 1.423.170 de persoane au vizitat Grande halle de La Villette, în nord-estul Parisului, pentru a admira 150 de obiecte recuperate din mormântul tânărului faraon care a domnit acum mai bine de 3.300 de ani, au precizat duminică organizatorii într-un comunicat.

Înregistrând recorduri de vizitatori și rămânând deschisă până la miezul nopții, "Toutankhamon: Le Trésor du Pharaon" a devenit oficial cea mai vizitată expoziție din istoria Franței.

Aceasta a doborât recordul precedent de vizitatori stabilit de ''Toutankhamon et son temps'', care a atras peste 1,24 milioane de persoane în 1967 la Paris.

Expoziția din 2019 a fost organizată de Ministerul Antichităților egiptene și compania IMG, în colaborare cu muzeul Luvru, care a împrumutat statuia lui Amon, protectorul lui Tutankhamon.

Organizatorii au pus la dispoziție un sistem de rezervări online, iar 150.000 de bilete au fost vândute pe internet chiar înainte de ziua deschiderii.

Vizitatorii au fost, în cea mai mare parte francezi, peste 90%.

Bijuterii din aur, gravuri, sculpturi și obiecte ritualice - expoziția a prezentat 150 de piese descoperite în 1922 în mormântul tânărului faraon, 60 dintre acestea fiind pentru prima dată scoase din Egipt, deși celebra mască funerară nu a făcut parte din obiectele expuse.

Expoziția a luat naștere ca urmare a transferului progresiv al colecțiilor muzeului din piața Tahrir, în Cairo, către viitorul muzeul național din Giza, în apropierea piramidelor, fapt care a permis ca un anumit număr de obiecte să părăsească în mod excepțional Egiptul.

Plecată din Cairo cu destinația Los Angeles (unde a avut 700.000 de vizitatori), poposind apoi la Paris, expoziția va merge la Londra (la Saatchi Gallery, în noiembrie) apoi în alte mari orașe în cadrul unui turneu cuprinzând zece metropole, care se va încheia în 2024.

Comoara tânărului faraon se va alătura apoi noului Marelui Muzeu Egiptean din Cairo, care va primi fonduri speciale dedicate lui Tutankhamon.

Succesul expoziției din Franța reprezintă promisiunea ca ''milioane de admiratori ai Egiptului și ai civilizației sale să descopere esența comorii lui Tutankhamon din Cairo vizitând muzeul și minunatele situri din Egipt'', a declarat Khaled El-Anany, ministrul Antichităților, citat de organizatori. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău