Reconstrucția Catedralei Notre-Dame, imposibilă. Ce spun arhitecții
-
18 Aprilie 2019 16:35
Catedrala Notre-Dame din Paris, monument inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a suferit daune semnificative în urma incediului izbucnit luni seara, 15 aprilie, iar arhitecții spun că edificiul nu va putea fi adus niciodată la starea inițială, relatează Daily Mail, potrivit Mediafax.
Potrivit Mediafax, Bertrand Feydeau, vicepreședintele grupului Fundația Patrimoniului susține că acoperișul catedralei nu va putea fi reconstruit și adus la starea anterioară pentru că „momentan, nu există pe teritoriul Franței copaci cu aceleași dimensiuni ca cei din secolul al XII-lea”.
Feydeau declară pentru postul de radio France Info că acoperișul din lemn care a ars în incendiu a fost construit cu grinzi vechi de peste 850 de ani, provenite din păduri primordiale. Majoritatea copacilor mari din secolul al XII-lea au fost tăiați pentru a fi folosiți în construcție, acesta fiind un factor decizional pentru actuala stare a copacilor de pe teritoriul francez.
Înălțimea copacilor este determinată de numeroși factori, precum „competiția din partea vecinilor”, condițiile de mediu, disponibilitatea nutrienților adecvați, dar și genetica copacilor. Anumiți copaci dintr-o specie pot avea gene care le permit o înălțime mai mare decât alți copaci din aceeași specie. Așadar, dacă cei mai înalți copaci sunt tăiați, este de la sine înțeles că doar cei mai mici copaci se vor înmulți.
O altă problemă importantă este defrișarea la scară largă care a avut loc în această perioadă de timp. Mulți copaci din pădurile medievale ale Franței din secolul al XII-lea, creșteau din secolul al VII-lea, ceea ce înseamnă că mare parte din lemnul distrus în incendiul de la catedrală era vechi de 1.300 de ani.
Pentru construcția bisericilor, castelelor și a navelor a fost nevoie de cantități vaste de cherestea, astfel că mare parte din pădurile Franței au fost tăiate, scrie Daily Mail.
„A fost o perioadă în Franța când defrișarea constituia o problemă majoră, pentru că aceste clădiri necesitau cantități enorme de lemn”, spune Stephen Murray, istoric de artă la Universitatea Columbia.
Website-ul oficial al Catedralei Notre-Dame susține că în timp ce edificiul era construit în secolul al XII-lea, tăierea de mare amploare a copacilor devenise îngrijorătoare. Întreaga structură a clădirii catedralei din centrul capitalei franceze era făcută din cherestea provenită din aproape 1.300 de copaci.
Catedrala Notre-Dame este faimoasă pentru grinzile incredibile și sculpturile din lemn, caracteristici principale ale tavanului în stil gotic.
Din nefericire, incendiul care a durat aproximativ 12 ore a fost devastator pentru structura clădirii medievale. Turla principală, care conținea în jur de 750 de tone de stejar antic, acoperit cu plumb, s-a prăbușit prin acoperișul de lemn al monumentului.
Natura „scheletului de lemn” al Catedralei Notre-Dame face imposibilă reconstrucția sa. Edificiul conține unele dintre cele mai vechi lemne de construcție din Paris, tăiate în secolul al XII-lea.
Fiecare grindă este făcută dintr-un copac individual, ceea ce a făcut ca acoperișul să fie denumit „Pădurea”. Copacii structurii au fost tăiați în jur de anul 1160, în timp ce unele surse susțin că grinzile provin de la peste o mie de copaci.
Momentan, doar 4% din suprafețele împădurite din Europa fac parte din păduri primordiale, care nu au fost atinse niciodată de oameni.
Experții afirmă că această combinație a structurii, care nu beneficia de sisteme de protecție împotriva incendiului, a dus la răspândirea rapidă a flăcărilor, ceea ce a pus în pericol întreaga clădire înainte ca pompierii să stingă incendiul.
La scurt timp după ce focul a fost stins, autoritățile au descoperit că altarul și crucea Catedralei Notre-Dame au fost salvate de flăcări, acestea fiind fotografiate înconjurate de ruinele fumegânde. De asemenea, unul dintre cele mai prețioase obiecte ale monumentului, „Coroana de Spini a lui Iisus”, a supraviețuit flăcărilor.
Sursa: Mediafax