Recomandările UNICEF pentru profesori, elevi și părinți, în contextul pandemiei
-
15 Septembrie 2020 15:50
UNICEF a pregătit o serie de informații și recomandări destinate elevilor, părinților și profesorilor, pentru a răspunde preocupărilor legate de reîntoarcerea la școală, în contextul pandemiei de COVID-19, informează Agerpres.
"Începutul anului școlar este un eveniment de care ne aducem aminte cu drag: emoțiile începutului, bucuria revederii colegilor și profesorilor, freamătul din curtea școlii. Anul acesta, începutul școlii este diferit. Trăim o perioadă în care incertitudinea pare să fie o constantă. Este firesc să ai întrebări, îngrijorări, frământări legate de reîntoarcerea la școală, în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru ca incertitudinile acestei perioade să nu ia locul bucuriei la reînceperea anului școlar, îți trimitem câteva informații și recomandări pentru întoarcerea în siguranță în școli și grădinițe", este mesajul UNICEF.
Pagina https://www.unicef.org/romania/ro/cum-va-ar%C4%83ta-%C3%AEntoarcerea-la-%C8%99coal%C4%83-%C3%AEn-timpul-pandemiei-de-covid-19 este dedicată în egală măsură copiilor, părinților și profesioniștilor din educație.
Conform unui comunicat al UNICEF, din cauza schimbărilor pe care pandemia le impune în viața de zi cu zi, copiii și adolescenții se simt neliniștiți, izolați și dezamăgiți.
"Ei trebuie să știe că nu sunt singuri. Dr. Lisa Damour, specialistă în psihologia adolescenței, are câteva recomandări despre ce pot face copiii și adolescenții pentru a-și îngriji și proteja sănătatea psiho-emoțională: 1. Acceptați că anxietatea este absolut normală. 2. Faceți lucruri pentru voi înșivă. 3. Dați frâu liber sentimentelor", precizează sursa citată.
Sunt indicate de asemenea șase strategii recomandate adolescenților pentru protejarea sănătății mintale în timpul pandemiei.
În ce îi privește pe părinți, aceștia sunt încurajați să păstreze legătura cu școala pentru a putea lua cele mai bune decizii, astfel încât copiii să își continue educația în condiții de siguranță.
"Comunicarea, transparența și încrederea stau la baza luării măsurilor adecvate, de limitare a răspândirii virusului, în cazul de față. Mai jos sunt câteva informații pe care le puteți cere școlii: informații actualizate privind situația COVID-19 din școală și măsurile luate de școală pentru a reduce riscurile la care sunt expuși elevii; măsurile/acțiunile așteptate din partea părinților și a elevilor; sfaturi privind bunele practici de sănătate și igienă; promovarea măsurilor zilnice de protecție, detalierea metodelor prin care poate fi oprită răspândirea COVID-19", se arată în comunicat.
Cadrele didactice sunt încurajate să fie cât mai apropiate de copii și de părinți, pentru că "o comunicare neîntreruptă între școală, părinți, elevi și profesori este esențială pentru a asigura o înțelegere clară" a ceea ce trebuie făcut, de către cine și cum.
Astfel, părinții trebuie încurajați să stea de vorbă cu cadrele didactice, să comunice clar și coerent și să folosească un ton adecvat.