Recomandările misiunii de observatori CLRAE, referitor la desfășurarea alegerilor în R.Moldova

  • 21 Octombrie 2019 19:05
Recomandările misiunii de observatori CLRAE, referitor la desfășurarea alegerilor în R.Moldova

Alegerile locale desfăşurate pe 20 octombrie în Moldova au fost, în general, bine organizate, procesul de votare a fost ordonat, iar numărarea voturilor a fost efectuată profesionist. Acestea sunt concluziile preliminare ale misiunii de observatori ai Congresului autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei (CLRAE), prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful acesteia, Vladimir Prebilic.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a amintit că, la invitaţia autorităţilor RM, Congresul a trimis în republică 24 de observatori în 11 grupuri din 21 de ţări europene ca să urmărească alegerile locale în aproape 180 de secţii de votare din toată ţara.

El a salutat recentele modificări în legislaţia electorală a Republicii Moldova, deşi acestea au fost adoptate cu întârziere. Acest lucru se referă la finanţare, în special, la reducerea plafonului donaţiilor, şi la măsuri pentru prevenirea utilizării necorespunzătoare a resurselor administrative prin reguli mai stricte legate de achiziţii, la interdicţia de a face agitaţie în ajunul şi în ziua alegerilor, precum şi la oportunităţi mai mari de a verifica exactitatea listelor de alegători şi de a îmbunătăţi situaţia mass-media.

În acelaşi timp, misiunea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la cerinţele înalte pentru înregistrarea candidaţilor independenţi, spre deosebire de candidaţii din partea partidelor politice, şi a recomandat "modificarea prevederilor corespunzătoare".

"Cerinţa minimă în privinţa colectării semnăturilor pentru candidatul independent la funcţia de primar este de 5% din alegători în circumscripţia respectivă, în loc de 1% după cum recomandă Comisia de la Veneţia. De asemenea, ne preocupă situaţia femeilor în politica locală şi faptul că cerinţa juridică privind cota de 40% pentru listele candidaţilor la nivel local nu este aplicată de facto. Creşterea numărului de femei politicieni la nivel local ar trebui să fie atât o obligaţie, cât şi obligatorie", a subliniat Prebilic.

De asemenea, el şi-a exprimat regretul pe marginea participării destul de scăzute a alegătorilor - mai puţin de 42%, fără a exclude că acest lucru s-a datorat oboselii electoratului, după ce în ţară au avut loc diverse alegeri.

În concluzie, şeful misiunii a amintit de recomandările adoptate de Congres, în special cu privire la introducerea unor măsuri eficiente de combatere a utilizării necorespunzătoare a resurselor administrative, precum şi adoptarea modificărilor juridice care să asigure dreptul de vot în circumscripţie doar după reşedinţa permanentă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
7,44 °C
nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:2,64 m/s
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
11 °C

Curs oficial BNM 26 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3526 0.0359
USD 17.8588 0.0084
RON 4.0252 0.0052
UAH 0.7282 -0.0004
RUB 0.2732 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău