Recomandările misiunii de observatori CLRAE, referitor la desfășurarea alegerilor în R.Moldova
-
21 Octombrie 2019 19:05
Alegerile locale desfășurate pe 20 octombrie în Moldova au fost, în general, bine organizate, procesul de votare a fost ordonat, iar numărarea voturilor a fost efectuată profesionist. Acestea sunt concluziile preliminare ale misiunii de observatori ai Congresului autorităților locale și regionale al Consiliului Europei (CLRAE), prezentate luni, în cadrul unei conferințe de presă, de către șeful acesteia, Vladimir Prebilic.
Potrivit agenției INFOTAG, el a amintit că, la invitația autorităților RM, Congresul a trimis în republică 24 de observatori în 11 grupuri din 21 de țări europene ca să urmărească alegerile locale în aproape 180 de secții de votare din toată țara.
El a salutat recentele modificări în legislația electorală a Republicii Moldova, deși acestea au fost adoptate cu întârziere. Acest lucru se referă la finanțare, în special, la reducerea plafonului donațiilor, și la măsuri pentru prevenirea utilizării necorespunzătoare a resurselor administrative prin reguli mai stricte legate de achiziții, la interdicția de a face agitație în ajunul și în ziua alegerilor, precum și la oportunități mai mari de a verifica exactitatea listelor de alegători și de a îmbunătăți situația mass-media.
În același timp, misiunea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cerințele înalte pentru înregistrarea candidaților independenți, spre deosebire de candidații din partea partidelor politice, și a recomandat "modificarea prevederilor corespunzătoare".
"Cerința minimă în privința colectării semnăturilor pentru candidatul independent la funcția de primar este de 5% din alegători în circumscripția respectivă, în loc de 1% după cum recomandă Comisia de la Veneția. De asemenea, ne preocupă situația femeilor în politica locală și faptul că cerința juridică privind cota de 40% pentru listele candidaților la nivel local nu este aplicată de facto. Creșterea numărului de femei politicieni la nivel local ar trebui să fie atât o obligație, cât și obligatorie", a subliniat Prebilic.
De asemenea, el și-a exprimat regretul pe marginea participării destul de scăzute a alegătorilor - mai puțin de 42%, fără a exclude că acest lucru s-a datorat oboselii electoratului, după ce în țară au avut loc diverse alegeri.
În concluzie, șeful misiunii a amintit de recomandările adoptate de Congres, în special cu privire la introducerea unor măsuri eficiente de combatere a utilizării necorespunzătoare a resurselor administrative, precum și adoptarea modificărilor juridice care să asigure dreptul de vot în circumscripție doar după reședința permanentă.