Recomandările experților Ministerului Agriculturii în condițiile înghețurilor înregistrate în această perioadă

  • 20 Septembrie 2021 16:32
Recomandările experților Ministerului Agriculturii în condițiile înghețurilor înregistrate în această perioadă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează despre riscul înghețurilor timpurii de toamnă, în perioada 21-24 septembrie curent, pe întreg teritoriul țării.

În contextul informațiilor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) privind răcirea considerabilă a vremii pe întreg teritoriul țării, până la -3 grade și probabilitatea înregistrării înghețurilor la sol, Ministerul Agriculturii, și Industriei Alimentare informează despre riscurile și măsurile de prevenire a înghețurilor.

Potrivit specialiștilor în agricultură, reducerea temperaturii la sol poate afecta nesemnificativ roada de fructe sămânțoase și sâmburoase; pot fi afectate câmpurile de roșii, vinete, ardei și unele zarzavaturi cu frunze; energia germinativă a plantelor recent semănate (rapița) ar putea fi parțial afectată.

În aceste condiții, specialiștii recomandă măsuri de atenuare împotriva înghețurilor timpurii de toamnă:

  • Măsuri practice înainte de plantare sau însămânțare (plantele sensibile la îngheț sunt cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu ușurință a aerului rece pe văi);
  • Măsuri prin care se realizează creșterea temperaturii solului și a aerului (încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald);
  • Mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;
  • Măsuri agrotehnice prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil și procesele radiative la suprafața solului.

Conform opiniilor experților din agricultură, aceste măsuri determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic și în consecință, menținerea temperaturii aerului și pe suprafața solului mai mare de 0oC.

Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferențiat, în raport cu condițiile meteorologice și locale (relief și microrelief, soiuri de plante, condiții tehnice). În acest context Ministerul consideră important și recomandă cu insistență aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor, de diminuare a pierderilor cauzate, în special prin asigurarea riscurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău