Recomandările Consiliului Suprem de Securitate după ședința de astăzi

  • 27 Mai 2022 13:56
Recomandările Consiliului Suprem de Securitate după ședința de astăzi

Mai multe instituții publice au prezentat astăzi, în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, rapoarte și analize și, respectiv, au fost luate anumite decizii se arată într-un comunicat al Președinției. De asemenea, au fost solicitate „clarificări de la sectoare, acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează puterea dominantă”.

Ca urmare a discuțiilor de la CSS, pereședinta Maia Sandu a prezentat următoarele recomandări:

  1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
  2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
  3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
  4. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
  5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
  6. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
  7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
  8. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
  9. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.
Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate urmare a efectelor economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău