Recomandări | Unde se fabrică cea mai bună bere din lume
-
10 Decembrie 2016 14:50
Berea este parte din cultura unei țări. Iar dacă cineva avea vreo îndoială în această privință, săptămâna aceasta berea belgiană a fost introdusă în patrimoniul cultural UNESCO.
În Belgia sunt produse aproape 1.500 de beri, folosindu-se diferite metode de fermentare. Anul 2016 a fost unul foarte important pentru berea belgiană. În spetembrie, la Bruges a fost inaugurată prima conductă de bere din lume.
"Nu există niciun dubiu că berea belgiană a avut și are o influență uriașă pe scena mondială a producătorilor acestei băuturi", spune scriitoara britanică Melissa Cole. Stilul producerii berii belgiene și al servirii ei, toate acestea sunt unice. Belgienii își protejează puternic această industrie și își tratează produsele cu respect, iar toată lumea trebuie să ia lecții de aici, afirmă aceasta, potrivit CNN.
Recomandări: De Koninck, Palm, Brussels Beer Project, Chimay, Leffe.
Marea Britanie
"Marea Britanie a contribuit mai mult ca oricare altă țară la această industrie", spune Cole, numeroase metode clasice de producere a berii aici fiind adoptate în diferite colțuri ale lumii.
IPA, India Pale Ale, unul dintre cele mai populare stiluri de bere, este originar din Regatul Unit al secolului 19. Americanii, belgienii, francezii olandezii, toți l-au adoptat, spune Roger Protz, editor al CAMRA Good Beer Guide.
Iar în timp ce Guinness va fi mereu asociată cu Irlanda, afirmă Protz, berea neagră are de fapt rădăcini londoneze, de secol 18.
Recomandări: Kernel, Wild Card, Five Points, Fuller's, Shepherd Neame.
SUA
"Americanii sunt cei care au revigorat dragostea lumii pentru berea artizanală", spune Cole. Iar clima însorită din SUA, din zonele unde hameiul este crescut, a dat stilului american IPA o notă cu parfum de fructe, ce lipsește Marii Britanii, unde aromele sunt unele condimentate, explică Protz.
Recomandări: Sierra Nevada, Anchor, Lagunitas, Sam Adams, Goose Island.
Germania
Puritatea berii germane a bifat anul acesta aniversarea cu numărul 500. În timp ce aceasta îi asigură înalta calitatea, bera germană nu va beneficia de arome moderne, pentru că sunt interzise, spune Protz. Dar Germania pare că se schimbă, mai ales Berlinul, unde tinerii producători sunt mult mai deschiși spre nou, continuă acesta.
Recomandări: Schneider Weisse, Früh, Weihenstephan, Ayinger, Augustiner-Bräu.
Recomandări: Malt Shovel, Feral, Bootleg (Australia), Epic, Tuatara