Recomandări pentru traversarea frontierei în zilele de weekend

  • 14 Iulie 2018 13:59
Recomandări pentru traversarea frontierei în zilele de weekend

Din cauza intensificării traficului la punctele de trecere a frontierei în weekend și pentru a nu admite apariţia blocajelor rutiere sau a coloanelor de aşteptare la punctele de trecere, Poliţia de Frontieră recomandă persoanelor care doresc să-și petreacă finalul de săptămână înafara țării să verifice din timp valabilitatea pașapoartelor.

Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori să se asigure că au perfectat paşaportul și pentru aceştia. Amintim că legislaţia Republicii Moldova permite unuia din părinţi să călătorească cu copilul minor fără a deţine împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte. Totodată, autorităţile române precizează că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atesta rezidenţa etc.

La fel, dacă se beneficiază de pluralitatea de cetăţenii, se recomandă ca la traversarea hotarului să se prezinte paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere şi chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat

Călătoria cu mijlocul de transport obligă conducătorul auto să deţină permisul de conducere perfectat pe numele său şi valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Atenţie, poliţiştii de frontieră nu verfică documentele cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (procură, comodat, contract etc).

În scopul susţinerii participanţilor la traficul transfrontalier, Poliţia de Frontieră pune la dispoziţie un număr de contact: 022 259 717 (LINIA VERDE) disponibil 24/24. De asemnea, fiecare călător cu aces la internet se poate informa despre media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei cu statut rutier, accesând aplicaţia ”TRAFIC ONLINE”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Naţională
Meteo Chişinău
4 °C
ceață
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Sun
5 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
2 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3054 -0.0000
USD 17.1322 -0.0000
RON 4.0703 -0.0000
UAH 0.6291 -0.0000
RUB 0.2559 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău