Recomandarea Consiliului pentru reforma organelor de drept către Parlament

  • 10 Aprilie 2014 19:07
Recomandarea Consiliului pentru reforma organelor de drept către Parlament

Consiliul național pentru reforma organelor de drept recomandă Parlamentului adoptarea proiectului de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, ținând cont de opinia Comisiei de la Veneția.

La ședința Consiliului au participat președintele Nicolae Timofti, ministrul Justiției, Oleg Efrim, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și ambasadorul SUA la Chișinău, William Moser. În luările lor de cuvânt oficialii au subliniat importanța actului justiției.  

Reforma procuraturii este o necesitate stringentă din perspectiva alinierii la standardele europene, a declarat președintele Nicolae Timofti, exprimându-și speranța că proiectele de reformă vor fi definitivate în actuala sesiune parlamentară. Șeful statului a solicitat autorităților în domeniu măsuri care să ducă la creșterea încrederii societății civile în actul judecătoresc și a descris prioritățile pentru anul 2014. 

Reforma procuraturii reprezintă o prioritate atât pentru Ministerul Justiției cât și pentru Parlament și în același timp o obligație, a declarat la rându-i ministrul Justiției, Oleg Efrim. Potrivit acestuia,lipsa specialiștilor calificați este cea mai mare provocare a reformei în acest domeniu.

În contextul semnării acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola, a subliniat importanța actului justiției în asigurarea unui climat favorabil și de încredere potențialilor investitori.

Amintim ca printre recomandările cuprinse în raportul anual al Uniunii Europene privind progresul realizat de Republica Moldova în implementarea Politicii Europene de Vecinătate se numără intensificarea luptei împotriva corupției, asigurarea  independenței și bunei funcționări a centrului Național Anticorupție dar și continuarea unor reforme avansate în domeniul justiției și în cel al implementării legilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
9

Curs oficial BNM 28 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău