Recoltele mari din SUA și încetinirea cererii chineze calmează îngrijorările privind aprovizionarea cu cereale

  • 08 Noiembrie 2021 15:24
Recoltele mari din SUA și încetinirea cererii chineze calmează îngrijorările privind aprovizionarea cu cereale

Recoltele mari din SUA, condițiile meteo foarte bune pentru însămânțare în Brazilia și o serie de semnale privind încetinirea achizițiilor Chinei au dus la creșterea ofertei mondiale pentru două importante produse agricole: soia și porumb, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Creșterea stocurilor semnalează că prețurile pentru aceste culturi, precum și pentru alte produse precum zahăr și cafea, au trecut de punctul de vârf al unui trend crescător declanșat de pandemie, susțin analiștii. În plus, prețuri mai mici ar fi și o veste bună pentru consumatori, după ce zilele trecute o agenție a ONU a calculat că prețurile globale la produsele alimentare au atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

La bursa de la Chicago, cotațiile futures la soia au scăzut cu 27%, în timp ce cotațiile la porumb au scăzut cu 24%, comparativ cu maximele atinse în luna mai, după ce condițiile meteo favorabile au produs recolte abundente în SUA. Piața pentru soia boabe este supusă la cele mai mari presiuni, în condițiile în care creștere ofertei și îngrijorările cu privire la diminuarea cererii venite din China împing prețurile în jos.

Prețuri mai mici la soia și porumb ar duce și la diminuarea costurilor pentru nutrețul utilizat la hrana animalelor crescute pentru carne, care din cauza pandemiei a devenit un produs inaccesibil pentru mulți oameni. Însă prețuri mai mici la soia și porumb ar putea amenința și profiturile fermierilor, în special în contextul în care furnizorii de semințe și îngrășăminte și-au majorat prețurile.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) și-a îmbunătățit în ultimele luni estimările privind oferta mondială de soia boabe iar dacă cele mai recente estimări de 104,57 milioane tone se vor confirma, acestea ar fi unele dintre cele mai mari stocuri mondiale înregistrate vreodată. În paralel, China, cel mai mare cumpărător mondial de soia boabe, și-a încetinit achizițiile în ultimele luni iar analiștii se așteaptă ca în 2021 livrările spre China să fie mai mici de 100 de milioane de tone, ca urmare a utilizării crescute a grâului ca nutreț pentru hrana animalelor. De asemenea, USDA și analiștii privați se așteaptă ca în acest an China să importe mai puțin porumb comparativ cu anul trecut, aceasta în condițiile în care stocurile mondiale de porumb ar urma să crească cu 4,1% în anul agricol 2021/22.

"Având în vedere balanța actuală dintre ofertă și cerere, cred că prețurile mari sunt în urma noastră", spune Camilo Motter, un broker de cereale din Brazilia, cel mai mare producător mondial de soia boabe, zahăr și cafea.

Însă în condițiile în care nord-vestul SUA și Canada suferă de pe urma secetei iar vremea secetoasă ar putea continua din cauza fenomenului La Nińa, prețurile la ovăz, grâu și canola ar putea să rămână la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că inflația produselor alimentare nu s-a terminat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău