Recolta medie de grâu în R. Moldova a depășit patru tone pe hectar

  • 14 August 2023 14:27
Recolta medie de grâu în R. Moldova a depășit patru tone pe hectar

Recoltarea cerealelor se apropie de sfârșit în Moldova, iar producția medie de grâu a depășit 4 tone la hectar. După cum a comunicat pentru "INFOTAG" serviciul de presă al ministerului agriculturii și industriei alimentare, despre acest lucru s-a discutat sâmbătă, la prima ediție a evenimentului festiv "Seceriș 2023", organizat într-o suburbie a Chișinăului, în cadrul căruia agricultorii cu cele mai bune rezultate au fost distinși cu diplome.

Președintele parlamentului, Igor Grosu, i-a îndemnat pe producătorii agricoli să aplice în mod activ tehnologii inovatoare și prietenoase cu mediul, pentru a furniza produse gustoase și sănătoase pe mesele consumatorilor, apreciind că "viitorul agriculturii este în cooperarea și asocierea producătorilor".

"Vom identifica modalități ca agricultorii să aibă acces la tehnică performantă, pentru a genera plusvaloare. Războiul din Ucraina și blocarea Mării Negre au dat peste cap căile logistice, însă este o șansă pentru a transforma nenorocirile în oportunități. Sunt sigur că împreună cu partenerii noștri vom găsi soluții", a spus Grosu.

Vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a confirmat că guvernul a găsit 200 de milioane de lei care vor fi împărțiți între fermieri pentru a reduce costul produselor cultivate.

Anterior, secretarul de stat al ministerului agriculturii, Vasile Șarban, a declarat că recolta de cereale din prima grupă va depăși anul acesta în Republica Moldova 1,2 milioane de tone, adică va fi de două ori mai mare decât în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău