Recoltă mai bogată de floarea soarelui și porumb

  • 21 August 2018 15:59
Recoltă mai bogată de floarea soarelui și porumb

Recolta medie la hectar de floarea soarelui se estimează a fi mai mare comparativ cu 2017, când a constituit 2,1 tone/ha. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în lunile iunie-iulie au căzut mai multe precipitații și plantele s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai devreme.

Se recomandă peste o săptămână să înceapă recoltarea în raioanele din centru și sud și peste două săptămâni – în raioanele din nordul republicii, transmite IPN.

Cât privește porumbul, specialiștii consideră că starea semănăturilor este satisfăcătoare, roada este formată și eventualele căderi de precipitații nu vor afecta semănăturile. Astfel, conform prognozelor, în anul curent  recolta va fi mai mare comparativ cu anul trecut, când a constituit 3,7 tone/ha. Recoltarea porumbului anul acesta ar putea începe mai târziu ca de obicei, deoarece umiditatea semințelor de porumb este înaltă. Estimativ, la finele lunii septembrie în raioanele din centru și sud, iar în raioanele din nordul republicii – la începutul lunii octombrie.

Marin Grama, consultant superior la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, a comunicat pentru IPN că în primăvară se estima o recoltă mai mică comparativ cu anul trecut, atât la floarea soarelui, cât și la porumb. Între timp, lucrurile s-au schimbat spre bine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău