Recolta de struguri va fi afectată de secetă, iar exportul de vinuri, de pandemie. Care sunt prognozele pentru sectorul vitivinicol în R.Moldova

  • 25 August 2020 14:50
Recolta de struguri va fi afectată de secetă, iar exportul de vinuri, de pandemie. Care sunt prognozele pentru sectorul vitivinicol în R.Moldova

Recolta de struguri în acest an va fi cea mai mică din ultimul deceniu. Potrivit datelor prezentate de către Oficiul Național al Viei și Vinului(ONVV), în acest an vom avea o recoltă estimativă de struguri de 200 de mii de tone sau în mediu cu 30 la sută mai puțin comparativ cu anul trecut. Recolta modestă din acest an este determinată de seceta severă îndelungată și înghețurile târzii de primăvară.

 

Din cauza pandemiei de COVID-19, exporturile de vin au scăzut semnificativ. În primele șapte luni ale anului, sectorul vitivinicol a înregistrat pierderi de aproape 90 de milioane de lei.

Am început anul foarte bine, cu o creșetre a exporturilor impresionantă. După declanșarea pandemiei de COVID-19, vânzările au scăzut. Sectorul vitivinicol, dacă luăm doar produsele vitivinicole, în prezent, pierde 5,5 milioane litri care în sumă constituie 87 de milioane de lei. Cel mai mult suferă vinurile în vrac, a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpetin.

Directorul ONVV, Gheorghe Arpetin a declarat că și în următoarea perioadă vom asista la o descreștere a exporturilor de produse vitivinicole în mediu cu 20 la sută.

Cât privește stocurile de vin, acestea constituie, în prezent, 18 milioane de decalitri, dintre care 60 la sută reprezintă vinurile roșii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău