Reciclarea deșeurilor în Republica Moldova, sub nivelul UE

  • 20 Octombrie 2014 20:24
Reciclarea deșeurilor în Republica Moldova, sub nivelul UE

Moldovenii nu au încă dezvoltat simțul reciclării deșeurilor.

O analiză efectuată în Chișinău de către autoritățile municipale arată că deșeurile reciclabile reprezintă puțin peste 8 la sută din cantitatea generală a deșeurilor, în timp ce media în Uniunea Europeană depășește 20 la sută. O campanie de informare privind conștientizarea reciclării deșeurilor a fost desfășurată de municipalitate pe parcursul lunii septembrie. 

Ala Tofan este o tânără jurnalistă care activează în Chișinău și care a lansat o inițiativă privind reciclarea de hârtie în rândul jurnaliștilor. Ne-a mărturisit ce a motivat-o să dea curs acestei inițiative.

”Inițial a fost o alarmă,  legată de faptul că o molimă afectează castanii din Republica Moldova. 90 la sută din plantații sunt afectați de această molimă. Am considerat că oamenii trebuie să fie mai atenți cu mediul înconjurător. Tinerii și toți cei care vor să contribuie la înverzirea orașului urmau să doneze câte 10 kg de hârtie pentru a cumpăra un puiet în locul unui potențial castan mort”, a declarta Ala Tofan.

Jurnalista ne-a mărturisit de ce a ales colegii de breaslă pentru promovarea acestui mesaj. ”În primul rând jurnaliștii sunt oamenii care consumă foarte multă hârtie. În al doilea, ei sunt cei care trebuie să transmită un mesaj de educare a societății, care să promoveze un mediu curat. Ei sunt care sunt ascultați. Un mesaj echidistant vine din partea unei prese care are inițiative ecologice”, a menționat Ala Tofan.

Ala a reușit să obțină o încăpere neexploatată în clădirea Casei Presei unde ar putea fi colectată hârtia reciclabilă. Inițiativa lansată acum câteva luni pe Facebook, nu se bucură deocamdată de prea multă susținere. Până acum, potrivit ei, doar echipa Ziarului de Gardă și redacția Agenției de știri IPN s-au alăturat. Jurnalista speră că odată sensibilizați, atât jurnaliștii cât și reprezentanții instituțiilor și administrațiilor publice vor amenaja locuri speciale de colectare a hârtiei reciclabile.

Primăria Chișinău a desfășurat pe parcursul lunii septembrie o campanie de informare în rândul populației privind necesitatea colectării selective a gunoiului în vederea reciclării. Rezultatele campaniei vor fi făcute publice în zilele următoare adeclarat pentru Radio Chișinău, reprezentantul Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Vasile Efros.

”La 20 iunie în cele 16 metri cubi de deșeuri analizate, situația era în felul următor: deșeuri reciclabile, hârtie, sticlă, masă plastice, metale constituia 8,3  %, deșeuri organice 74 % și deșeuri provenind din demolări, construcții, 17%. Scopul nostru este să mărim volumul deșeurilor reciclabile” a declarat Vasile Efros.

În Uniunea Europeană lucrurile stau altfel. Conform datelor Eurostat din 2012, în orașele europene mari, 27 la sută din volumul total de deșeuri sunt reciclate, 24 la sută incinerate, 15 la sută transformate în compost, și doar 34 ajung în gropile de gunoi.

Situația cea mai bună la acest capitol s-a înregistrat în Germania unde aproape jumătate din gunoiul produs de locuitori a fost reciclat. În Belgia și Suedia 35 la sută, urmate de Olanda cu 32 % și Austria cu 29 de procente.

Amintim că din 2013 Primăria Chișinăul implementează un proiect de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Potrivit autorităților până acum a fost asigurat 60 la sută din necesarul de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău