Rechemați de Guvern încă în februarie, mai mulți ambasadori rămân în funcție

  • 25 Mai 2020 13:59
Rechemați de Guvern încă în februarie, mai mulți ambasadori rămân în funcție

La mijlocul lunii februarie, executivul a aprobat rechemarea a șase ambasadori. Prin decretele șefului statului din 26 februarie, doi dintre ei și-au încheiat activitatea. În privința celorlalți decretele așa și nu au fost semnate. Într-un răspuns pentru IPN, Președinția menționează că demersurile se află în proces de examinare.

La mijlocul lunii februarie, executivul a aprobat o hotărâre prin care au fost rechemați:

  • Mihai Gribincea, ambasador în România și prin cumul în Muntenegru și Republica Serbia;
  • Vitalie Rusu, ambasador în Republica Cehă și prin cumul pe lângă Sfântul Scaun:
  • Victor Osipov, ambasador în Austria și prin cumul în Slovacia, reprezentant permanent al Moldovei pe lângă OSCE și reprezentant pe lângă Biroul Națiunilor Unite de la Viena;
  • Veaceslav Dobîndă, ambasador în Regatul Suediei și prin cumul în Finlanda, Regatul Norvegiei și Republica Islanda;
  • Denis Jelimalai, ambasador în China;
  • Ștefan Gorda, ambasador în Bulgaria, prin cumul în Macedonia de Nord și Albania.

Prin decretele șefului statului din 26 februarie, și-au încheiat activitatea în funcția de ambasador Vitalie Rusu și Ștefan Gorda. Ambii, începând cu data de 31 martie, au fost transferați în funcții în cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În privința celorlalți ambasadori decretele nu au fost semnate.

„În contextul dat menționăm că situația în care misiunea diplomatică funcționează, pentru o perioadă nedeterminată, fără ambasador, are ca efect reducerea substanțială a eficienței activității acesteia. Totodată, corelarea procesului de numire și rechemare a șefilor misiunilor diplomatice este afectată inclusiv și de situația epidemiologică la nivel global, legată de răspândirea rapidă a virusului”, se menționează în răspunsul oferit  de instituția prezidențială pentru IPN.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău