RECESIUNEA curentă se va menține cel puțin 5 ani. Recomandările experților

  • 06 Aprilie 2016 14:17
RECESIUNEA curentă se va menține cel puțin 5 ani. Recomandările experților

Frauda bancară, lipsa finanțării externe și a reformelor în domeniile cheie vor afecta puternic economia Republicii Moldova și în anul 2016.

Sunt concluziile autorilor ultimului raport MEGA, lansat de Centrul analitic independent ”Expert Grup”,  privind principalele tendințe macroeconomice pentru anii 2016-2017. Potrivit studiului creșterea economică din următorii doi ani va fi subminată și de un cadru bugetar-fiscal problematic, precum și de majorarea datoriei publice.

După ce economia Republicii Moldova a scăzut cu 0,5% anul trecut, pentru acest an autorii publicației prognozează o ușoară recuperare de 2,5% – un ritm de circa trei ori mai mic față de nivelul necesar pentru a ajunge din urmă țările din regiune.

Potrivit directorului executiv ”Expert Grup”, Adrian Lupușor, gravitatea recesiunii curente se va manifesta prin perpetuarea incertitudinii și instabilității economice, care se vor menține pentru următorii cel puțin 5 ani. Mai mult decât atât, consideră Adrian Lupușor, dacă reformele sistemice nu vor fi urgentate, în special cele din sectoarele financiar-bancar, justiției și energetic, Republica Moldova riscă să rămână într-o stare de creștere mediocră pentru următorii 10 ani.

Autorii publicației au identificat și câteva constrângeri care urmează să afecteze dezvoltarea economică a țării, printre care frauda bancară în proporții de 12% din PIB, falimentul celor trei bănci și implicațiile fiscale rezultate, înghețarea sau chiar ratarea asistenței externe. Acești factori vor duce la suspendarea investițiilor în infrastructură, exodul investițiilor străine și subminarea competitivității economice, cauzată de ritmul lent de creștere a productivității muncii în raport cu ritmul creșterii salariilor.

Autorii publicației vin și cu unele recomandări.

„Deși putem considera că momentul culminant a fost depășit în trimestrul 4 al lui 2015, efectele se vor resimți încă mult timp. Declinul remiterilor s-a temperat, a crescut ușor consumul, însă remiterile rămân mici. Au scăzut investițiile. Recomandăm instituirea unui climat de faceri favorabil, lipsit de corupție, ceea ce va contribui la formarea de locuri de muncă bine plătite și la atragerea investițiilor. În fiecare an se face câte ceva, dar nu e suficient. Pe termen scurt e nevoie de coordonarea politicilor bugetare, sociale și monetare. Pe termen mediu e nevoie de reformarea sistemului de pensii, accesul la finanțare bancară și non-bancară, dar și  reforma administrației publice locale”, a declarat directorul de program in cadrul ”Expert Grup”, Ana Popa.

Totodată, potrivit experților, creșterea economică din următorii doi ani va fi subminată și de un cadru bugetar-fiscal problematic, prin prisma blocajului asistenței financiare externe și creșterii datoriei publice cauzată de convertirea creditelor de urgență ale băncilor falimentare în obligațiuni de stat. În același timp, este prognozată o temperare a inflației, aspect ce va influența pozitiv creșterea economică reală și va motiva BNM să relaxeze gradual politica monetară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Câțiva nori
Umiditate:73 %
Vint:2,57 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău