Realizatoarea emisiunii ”Dor de Izvor” de la Radio Chișinău, interpreta Maria Mocanu, laureată a Premiilor anuale în domeniul culturii

  • 28 Martie 2022 18:57
Realizatoarea emisiunii ”Dor de Izvor” de la Radio Chișinău, interpreta Maria Mocanu, laureată a Premiilor anuale în domeniul culturii

Realizatoarea emisiunii ”Dor de Izvor” de la Radio România Chișinău, interpreta Maria Mocanu, a devenit astăzi laureata Premiilor anuale în domeniul culturii, eveniment la care sunt premiate personalități din demeniul literaturi, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării și conservării patrimoniului cultural și muzeografiei.

Mariei Mocanu i-a fost oferit premiul ”Gheorghe Cincilei, în domeniul promovării imaginii culturale în mass media”.

În alocuțiunea sa Maria Mocanu a declarat că Republica Moldova trebuie să devină o țară de cultură.

”Unica ispravă a unui stat care nu mai interesează pe nimeni nici geografic, nici politic, nici economic este cultura” spunea Constantin Noica. Noi trebuie să fim o țară de cultură. Noi putem fi o țară de cultură în această parte zbuciumată a lumii. Avem foarte multe talente aici în Rep. Moldova, oameni de cultură talentați, autentici, pedagogi extraordinari și, deci, putem face din Rep. Moldova o țară de cultură așa încât mai apoi să ne integrăm în cultura românească, cea europeană și cea mondială. Mulțumesc mult Ministerului Culturii, mulțumesc Radio România Chișinău unde muncesc de câțiva ani, pentru că m-au recomandat pentru acest premiu”, a declarat Maria Mocanu.

De-a lungul carierei sale, Maria Mocanu a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică și jurnalistică. A lucrat ca profesoară școlară în satul Manta, raionul Cahul.

În calitate de cercetătoare științifică, a efectuat expediții folclorice în țară și în străinătate. A editat cărțile „Giurgiulești. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în Do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”.

A debutat în muzică folk în 1980.

Este deținătoare a mai multor premii naționale și internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău