Reacțiile PSRM, PDM și Blocului ACUM la invitația lui Igor Dodon la discuții privind formarea unei majorități parlamentare

  • 25 Martie 2019 13:00
Reacțiile PSRM, PDM și Blocului ACUM la invitația lui Igor Dodon la discuții privind formarea unei majorități parlamentare

Partidul Socialiștilor a declarat că va participa mâine la discuțiile anunțate de președintele Igor Dodon privind formarea unei majorități parlamentare, a declarat  pentru Radio Chișinău, secretarul executiv al PSRM , Vlad Bătrâncea.

„Neapărat vom merge(...) Eu cred că este prematur să discutăm condițiile, important este de inițiat dialogul și în cadrul dialogului vor fi stabilite unele condiții, însă aducem aminte că PSRM a obținut cel mai bun rezultat, și bineînțeles, că următoarea guvernare, dacă va fi constituită, trebuie să fie constituită în jurul Partidului Socialiștilor”, a afirmat Vlad Bătrâncea.

Democrații au anunțat că, deocamdată, au luat act de invitația lansată de Igor Dodon și că, cel mai probabil, vor merge mâine la Reședința de Stat la discuții.

„Noi înțelegem foarte bine blocajul din Parlamentul R. Moldova și, în acest context, Partidul Democrat rămâne în continuare deschis pentru un dialog. Cel mai probabil, vom da curs acestei invitații. Astăzi, vor fi duse discuții în cadrul partidului, azi sau mâine dimineață va fi informația privind poziția PDM. Noi nu dorim anticipate, noi înțelegem că este un blocaj și că loc de dialog tot timpul trebuie să rămână”, a menționat purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari. 

Reprezentanții blocului ACUM au spus că urmează să discute în interiorul blocului dacă vor participa sau nu la discuțiile inițiate de șeful statului, a spus membrul Biroului Permanent al PAS, Sergiu Litvinenco.

„Vom discuta între noi și vom răspunde la momentul potrivit.  Nu am discutat nici că mergem, nici că nu mergem”, a afirmat reprezentantul Blocului ACUM. 

Președintele Igor Dodon a invitat oficial partidele politice la dialog la Președinție pentru a discuta despre formarea unei majorității Parlamentare. Într-o conferință de presă, Igor Dodon a anunțat că mâine sunt invitați la Reședința de Stat președinta PSRM Zinaida Greceanîi, la ora 14:00, liderul PDM Vlad Plahotniuc, la ora 15 și liderii blocului ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase, la ora 16.00.

Igor Dodon a denunțat faptul că partidele politice, deși au acumulat un număr de mandate care să le permită să facă o coaliție, nu doresc să discute între ele. 

Practic, avem un blocaj politic post electoral. Partidele politice până azi nu doresc să discute între ele. S-a creat o situație de vid politic al puterii. Conform Constituției, dacă timp de trei luni nu se aprobă legi în Parlament, președintele poate dizolva Parlamentul. Trebuie să avem o discuție serioasă cu partidele care pot crea majoritate parlamentare, cu acele cărora le ajung mandate în acest sens”, a declarat Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău