Reacția ministrului Sănătății la declarațiile primarului Capitalei: Deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP

  • 28 August 2021 16:53
Reacția ministrului Sănătății la declarațiile primarului Capitalei: Deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a afimat cu referire la declarațiile primarului de Chișinău că deciziile Comisiei Naționale Extraordiinare pentru Sănătate Publică „pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule”.

„Menționăm că solicitarea testului la COVID-19 personalului nevaccinat care activează în sistemul educațional sau care nu a trecut prin boală în perioada ultimelor 6 luni este dictată de intenția de a menține activitatea educațională cu prezența fizică a elevilor și studenților atât cât situația epidemiologică o permite și de a avea un mediu școlar sigur pentru copiii noștri. Studiile internaționale arată că un profesor care elimină virusul și a scos masca poate infecta în jur de 50% din elevii din clasă care la rândul lor transmit infecția mai departe. Anume pentru a nu admite astfel de situații, CNESP a introdus testarea obligatorie a cadrelor didactice fără imunitate - naturală sau dobândită.
Primăriile, în calitatea lor de fondatori ale instituțiilor de învățământ, ar putea să găsească modalități de a organiza și finanța aceste testări. Exact așa ar putea proceda și Sindicatele, dar nu să genereze conflicte și să dezbine oamenii când de fapt este vorba despre o regulă epidemiologică simplă care vine să stopeze transmiterea virusului, să asigure protecția copiilor, a profesorilor, dar și să salveze viața multora. Cei care vor anula deciziile CNESP își vor asuma totalmente responsabilitatea pentru situația epidemiologică în școli, revenirea școlilor la instruire on-line și pentru sănătatea copiilor și pedagogilor.
Cu referire la festivitatea de ieri, cu ocazia a 30 ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova – sărbătoarea a fost organizată cu program scurt, cu respectarea tuturor cerințelor, în conformitate cu situația epidemiologică și respectarea tuturor deciziilor CNESP. Seara nu a fost desfășurat niciun concert”, a declarat Ala Nemerenco.
Ion Ceban a anunțat că prevederile deciziei CNESP, care obligă profesorii nevaccinați să se testeze anti-COVID-19, achitând costul din surse financiare proprii, nu vor fi aplicate în școlile din Chișinău

„Decizia Comisiei Naționale cu vaccinarea și testarea profesorilor rămâne nulă pe teritoriul mun. Chișinău. Comisia municipală a luat act. În regim obișnuit revine toată lumea la școală de la 1 septembrie. Începe anul școlar deja miercuri. A rămas puțin timp, iar profesorii sunt confuzi și fără claritate. Ce facem? Am solicitat clarificări de la autoritatea centrală pe anumite subiecte și anume, cum încep a lucra profesorii și personalul auxiliar de la 1 septembrie? Nu am primit niciun răspuns”,a menționat Ion Ceban. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău