Reacții mixte la inițiativa schimbării legislației electorale

  • 19 Aprilie 2017 14:46
Reacții mixte la inițiativa schimbării legislației electorale

Partidul Democrat a calificat inițiativa lui Igor Dodon drept truc politic și a anunțat că va insista pe introducerea sistemul uninominal la viitoarele alegeri, iar președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat anterior că democrații au numărul necesar de voturi pentru a aproba această inițiativă.

Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal nu agreează schimbarea legislației electorale, iar Grupul Popular European din Parlament încă nu și-a expus poziția privind sistemul mixt dar a anunțat că nu va susține votul uninominal.

Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma DA au criticat ambele inițiative de schimbare a sistemului electoral, atât cea a democraților privind votul uninominal cât și cea despre sistemul mixt anunțată de Igor Dodon. Maia Sandu a comentat că Vlad Plahotniuc și Igor Dodon au o agendă comună pentru a se menține la putere cu orice preț, iar  potrivit lui Andrei Năstase ținta maximă a democratului ar fi fost sistemul mixt, iar acest lucru ar fi fost deja convenit cu Igor Dodon.

Inițiativa șefului statului a fost criticată și de liderul formațiunii Partidul Nostru, care alături de PSRM l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile prezidențiale. Potrivit lui Renato Usatâi, Igor Dodon ar fi admis cea mai mare greșeală în cariera sa politică.

Amintim că PAS, Platforma DA și Partidul Nostru au semnat împreună cu PLDM și PCRM un apel comun pentru menținerea actualului sistem electoral proporțional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău