Reacții la nivel mondial, în urma alegerilor prezidențiale din SUA

  • 11 Noiembrie 2016 11:21
Reacții la nivel mondial, în urma alegerilor prezidențiale din SUA

Revista presei internaționale

Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA a generat un val de reacții la nivel mondial, de la surpriză la precauție, guvernele de la Berlin, la Ottawa, de la Beijing la Tokyo anunțând intenții de cooperare condiționată, sau temeri legate de afirmațiile lui Donald Trump din campanie, consemnează presa internațională.

La Washington, președintele în exercițiu, Barack Obama, l-a primit pe președintele ales, Donald Trump, la Casa Albă, pentru a coordona un transfer lin al puterii, informează revista Time. Obama și Trump au încercat să își lase deoparte disensiunile, cel puțin în fața camerelor de filmat, opinează The Washington Times.

Dar zeci de mii de persoane au ieșit în stradă, în multe orașe americane, pentru a-și manifesta furia și dezamăgirea după victoria lui Donald Trump, notează USA Today.

Demonstranții au blocat străzi și s-au confruntat cu poliția, unii fiind chiar arestați, anunță Le Monde. Donald Trump va trebui să își clarifice intențiile politice legate de NATO, comerțul global și schimbările climatice, a cerut președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, citat de EU Observer.

Miniștrii de Externe ai UE se vor reuni, duminică, la Bruxelles pentru a dezbate viitorul relațiilor UE - SUA, la cererea ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, informează publicația europeană. Steinmeier a afirmat că relațiile cu SUA vor fi mai dificile și mai puțin previzibile de acum înainte. Victoria lui Trump poate duce la regândirea procesului de globalizare, a estimat FMI, menționează The Wall Street Journal.

Rezultatul acestor alegeri confirmă fractura care s-a creat în rândurile electoratului american, scrie Le Devoir, iar Journal de Montréal amintește că numeroase celebrități americane, printre care Barbra Streisand și Stephen King, au amenințat că se vor muta în Canada, dacă Donald Trump va fi ales. Ce înseamnă victoria lui Trump pentru lume? - întreabă The Economist și răspunde: În Europa, victoria lui Trump le-a dat curaj populiștilor de pe continent, însă viziunea tranzacțională cu privire la securitate i-a înspăimântat pe aliații Americii din NATO, iar admirația magnatului american pentru Vladimir Putin a adus statele de la frontiera estică a Alianței într-o stare de nervozitate. Rusia, însă, este încântată, iar China se bucură, sperând că Trump e mai dispus să o accepte ca e hegemon regional. Profund îngrijorate sunt Japonia și Coreea de Sud, după ce Trump a sugerat că Tokyo și Seulul trebuie să-și construiască propriile arsenale nucleare, în loc să se adăpostească sub umbrela Americii, o rețetă sigură pentru instabilitate regională, crede The Economist.

L'Orient-Le Jour, de la Beirut, se întreabă care va fi atitudinea celui de-al 45-lea președinte american față de Orientul Mijlociu, și opinează că, orice acțiune a SUA poate antrena o modificare a raportului de forțe între cele două puteri rivale, Arabia Saudită și Iranul, și sateliții lor. Unul din două lucruri se va întâmpla, profețește Haaretz, de la Tel Aviv: ori Trump va fi Trump, ori președintele Trump nu va fi acel Trump dinainte. În același timp, armata SUA a trimis peste 600 de containere cu muniție în Europa, cel mai mare transport maritim unic în ultimii 20 de ani, anunță Russia Today.

Acțiunea vine la numai o săptămână după ce Pentagonul a anunțat desfășurarea a 6.000 de militari în Europa de Est, de anul viitor. Tot Russia Today anunță începerea exercițiului militar "NATO-Georgia 2016", odată cu instalarea centrelor de comandă și cu sosirea militarilor NATO la baza militară Vaziani, situată la 25 de kilometri de capitala georgiană Tbilisi. La manevre participă 250 de militari georgieni și militari ai NATO, precizează Sputnik.

În același timp, în Mediterana centrală, a început operațiunea aeronavală a NATO "Sea Guardian", urmând ca, în timp, să fuzioneze cu forțele UE deja existente în regiune, informează Kathimerini. Patrule aeriene vor fi efectuate de aeronave din Grecia, Turcia, Portugalia, Italia și Spania.

Presa bulgară anunță că operatorii din domeniul gazelor, Bulgartransgaz EAD și Transgaz S.A.- România, au finalizat construcția interconectorului de gaz dintre Bulgaria și România, cu o lungime totală de 25 de kilometri. Inaugurarea interconectorului Bulgaria-România va avea loc azi, în orașul bulgăresc Marten, scrie Novinite. La ceremonie au fost invitați premierul bulgar Boiko Borisov și omologul său român, Dacian Cioloș, reprezentanți ai Comisiei Europene și alți oficiali. Integrarea pieței regionale a gazelor naturale a crescut în Europa de Sud-Est, subliniază Trud, iar interconectorul Bulgaria-România va contribui la diversificarea livrărilor de gaze naturale pentru cele două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău