REACȚII la modificarea Codului electoral | Trebuie să existe un mecanism foarte clar și să fie excluse preferințele politice și arbitrare în privința revocării membrilor CEC

  • 19 Iunie 2019 14:31
REACȚII la modificarea Codului electoral | Trebuie să existe un mecanism foarte clar și să fie excluse preferințele politice și arbitrare în privința revocării membrilor CEC

Modificarea Codului electoral, prin care a fost simplificată procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale lasă la discreția Parlamentului luarea unor astfel de decizii, fără a stabili un mecanism clar, consideră experții. În același timp membrii CEC fac referire la bunele practici internaționale care recomandă să fie oferite garanții membrilor autorităților electorale pentru a le asigura independența, relatează Radio Chișinău.

Majoritatea parlamentară a adoptat ieri modificarea unui articol din Codul electoral care exclude necesitatea ca pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale să fie necesară hotărârea instanțelor de judecată care să constate eventualele încălcări comise de aceștia.

Președinta instituției, Alina Russu a comunicat pentru Radio Chișinău că înainte de examinarea proiectului nu a fost solicitată opinia CEC, așa cum cere procedura. Ea a făcut referire și la Codul de bune practici în domeniul electoral, aprobat de Comisia de la Veneția care recomandă garanții pentru asigurarea independenței membrilor autorităților electorale.

„Principiul aplicabil pentru toate autoritățile electorale este ca revocarea membrilor trebuie să fie evitată sau trebuie să existe anumite garanții ca deciziile politice adoptate de către Parlament sau de către cei care desemnează și confirmă membrii să nu influențeze activitatea membrilor CEC, care trebuie să fie una independentă, apolitică și imparțială.”

Modificarea îi oferă dreptul Parlamentului de a interpreta după bunul său plac deciziile și activitatea membrilor CEC, consideră expertul în domeniul electoral Pavel Postică. El susține că ar trebui prevăzută cel puțin crearea unei comisii de anchetă care să examineze eventualele învinuiri aduse membrilor CEC și ca aceștia să poată fi demiși cu o majoritate calificată de 3/5 sau chiar 2/3 din numărul deputaților.

„Noi nu negăm dreptul Parlamentului de a revoca din funcție persoanele pe care le-au desemnat în diverse autorități publice centrale inclusiv la CEC. Dar în cazul în care se dorește revocarea acestora trebuie să existe un mecanism foarte clar și să fie excluse preferințele politice și arbitrare. Ori modificarea care s-a efectuat, practic a lăsat la discreția Parlamentului, în calitatea sa de organ exclusiv politic, de a interpreta după bunul plac deciziile CEC.”

Amintim că modificarea respectivă a fost criticată și de deputații Partidului Democrat care consideră că astfel se atentează la independența membrilor CEC și sunt încălcate principiile jurisprudenței internaționale. Autorii inițiativei, deputații Blocului ACUM susțin că scopul acesteia a fost doar de a concretiza procedura de demitere a membrilor CEC. Anterior, Blocul ACUM a cerut în repetate rânduri demisia membrilor CEC, pe care îi acuza că ar fi subordonați Partidului Democrat, fapt negat de aceștia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău