Reacții la anunțul Termocentralei de la Cuciurgan

  • 08 Octombrie 2021 13:04
Reacții la anunțul Termocentralei de la Cuciurgan

Furnizarea de energie electrică către consumatori ar putea fi redusă proporțional, începând cu 11 octombrie, dacă situația cu furnizarea de gaze naturale nu va fi rezolvată. Despre acest lucru anunță conducerea companiei Centrala Termoelectrică Moldovenească (Termocentrala de la Cuciurgan), într-o scrisoare publică. Solicitată de IPN pentru un comentariu, consilierul ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Alina Merlici, a comunicat că Andrei Spînu discută, astăzi, la Sankt Petersburg, în cadrul unor întrevederi cu factori de decizie din Rusia, inclusiv de la Gazprom, despre furnizarea de gaze naturale Republicii Moldova, iar despre rezultatele discuțiilor va informa la întoarcerea în țară.

Centrala Termoelectrică Moldovenească notifică consumatorii despre probabilitatea reducerii sau chiar încetării aprovizionării cu energie electrică, până la soluționarea problemelor aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova și încheierea unui acord între Gazprom și Moldovagaz. Anunțul vine după ce și furnizorul de gaze din Republica Moldova a făcut apel către consumatori să reducă consumul de gaze prin trecerea la combustibili alternativi, mai ales agenții economici – de exemplu, fabricile de zahăr, să înlocuiască gazele cu combustibil alternativ, păcură.

Contractul privind furnizarea de gaze naturale către Moldova, încheiat între Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie, iar cele două companii au ajuns la un acord cu privire la prelungirea termenului acordului cu o lună.

Cota energiei electrice livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească (deținută de gigantul rus Inter RAO EES) în balanța energetică a Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană) constituie peste 80%. Celelalte 20% sunt produse de  Centrala termoelectrică din Chișinău, CET Nord, și din surse de  energie regenerabilă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău