Reacții internaționale după ce Congresul SUA a aprobat ajutorul militar pentru Ucraina. NATO și UE salută decizia, Kievul mulțumește, Moscova e furioasă

  • 21 Aprilie 08:45
Reacții internaționale după ce Congresul SUA a aprobat ajutorul militar pentru Ucraina. NATO și UE salută decizia, Kievul mulțumește, Moscova e furioasă

Decizia Congresului SUA de a aproba un ajutor militar în valoare de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina a stârnit reacții la nivelul NATO și UE, dar și la părțile aflate în conflict.


Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat sâmbătă aprobarea de către Camera Reprezentanților din SUA a unui pachet de ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Salut adoptarea de către Camera Reprezentanților din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina. Ucraina folosește arme furnizate de aliații NATO pentru a distruge capacitățile de luptă rusești. Acest lucru întărește securitatea noastră, a tuturor, în Europa și America de Nord”, a scris Stoltenberg pe X.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat votul din Camera Reprezentanților.

„Salut votul Camerei Reprezentanților din SUA care aprobă mult așteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate și în Carta Națiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina și poporul său”, a scris Michel pe X.

Pachetul de ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă în Congresul american, după luni de blocaj, va „salva mii și mii de vieți”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după votul de la Washington, relatează AFP.

 

„Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta cele două națiuni ale noastre să devină mai puternice”, a scris Zelenski pe X, declarându-se „recunoscător” aleșilor americani.

„Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atât timp cât America ajută la protejarea lor. (...) Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise la biroul președintelui Biden. Mulțumesc, America!”, a mai scris Volodimir Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov a criticat pachetul de ajutor pentru Ucraina aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanților din SUA, afirmând că ”va ruina și mai mult Ucraina”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a calificat ajutorul american drept ” sprijin direct pentru activități teroriste”, transmite News.ro.

„Alocarea ajutorului militar al SUA către Ucraina, Israel și Taiwan va exacerba crizele globale”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe Telegram, conform Moscow Times.

Ea a numit ajutorul pentru Kiev „sprijin direct pentru activități teroriste” și a spus că ajutorul pentru Taiwan reprezintă „imixtiune în afacerile interne ale Chinei”.

Sprijinul pentru Israel reprezintă „o cale directă către o înrăutățire fără precedent a situației din regiune”, a adăugat Zaharova.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că decizia de a oferi ajutor Ucrainei „va îmbogăți și mai mult Statele Unite ale Americii și va ruina și mai mult Ucraina, ducând la uciderea și mai multor ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a informat agenția de presă de stat TASS, citată de Moscow Times.

Citiți și: Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Sursa foto: pbs.org.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău