Reacții după ce președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a primit Premiul Nobel pentru Pace

  • 08 Octombrie 2016 02:21
Reacții după ce președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a primit Premiul Nobel pentru Pace

După anunțul de vineri, 7 octombrie, privind decernarea Premiului Nobel pentru Pace președintelui Columbiei, Juan Manuel Santos, pentru rolul său în încheierea acordului de pace istoric cu gherilele FARC, lideri politici și personalități din întreaga lume s-au pronunțat și l-au felicitat pe liderul de la Bogota, scrie cotidianul columbian El Tiempo.

'Sunt emoționată după primirea Premiului Nobel pentru Pace de către prietenul meu Juan Manuel Santos', a scris pe Twitter șefa diplomației europene, Federica Mogherini, ea apreciind în mesaj că 'aceia care doresc pacea reușesc să o construiască, împotriva vântului și a mării'.

'Felicitări Columbiei pentru Premiul Nobel pentru Pace acordat președintelui Santos. L-a meritat deplin pentru curajul și angajamentul său în favoarea păcii', a scris la rândul său președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Președintele Columbiei a fost felicitat și de ONU, organizație care a menționat că de obicei nu comentează asupra Premiului Nobel pentru Pace, dar în acest caz a ținut să sublinieze 'angajamentul extraordinar al guvernului, al FARC și al societății civile'.

Președintele Juan Manuel Santos a încheiat la sfârșitul lunii august cu gherilele marxiste FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) un acord istoric, care a pus capăt unui conflict armat soldat conform unui bilanț oficial cu circa 260.000 de morți și 45.000 de dispăruți.

Acordul a fost însă respins la limită de columbieni în referendumul desfășurat duminică, însă atât președintele Santos cât și FARC și-au afirmat hotărârea de a continua eforturile pentru ca acordul de pace să fie aplicat.

Tabăra care a militat pentru respingerea acordului a fost condusă de fostul președinte Alvaro Uribe, în prezent senator de dreapta. Și acesta i-a adresat un mesaj de felicitare președintelui, însă cu o nuanță prin care face aluzie la dorința sa de revizuire a acestui acord. 'Salut Nobelul acordat președintelui Santos, doresc ca el să conducă la schimbarea acordurilor dăunătoare democrației', a scris el pe Twitter, potrivit agenției EFE.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău