Reacții critice din partea PSRM, după ce Alexandr Nesterovschi a părăsit grupul său parlamentar și s-a alăturat „Mișcării Pentru Popor”

  • 16 Martie 2023 13:40
Reacții critice din partea PSRM, după ce Alexandr Nesterovschi a părăsit grupul său parlamentar și s-a alăturat „Mișcării Pentru Popor”

Anunțul deputatului socialist Alexandr Nesterovschi de a părăsi grupul său parlamentar și de a se alătura Mișcării Pentru Popor din care face parte și Partidul Șor, a stârnit reacții critice din partea colegilor săi din PSRM în ședința în plen de astăzi. Traseismul politic a fost condamnat și de deputații PAS care au anunțat că vor susține o inițiativă a opoziției prin care să se interzică trecerea deputaților dintr-un partid în altul, scrie Radio Chișinău.

Supărați că Alexandr Nesterovschi a decis să le părăsească formațiunea, socialiștii au anunțat în debutul ședinței Parlamentului că vor pregăti o inițiativă care să interzică traseismul politic. Deputatul Vlad Bătrâncea:

„Mă  adresez organelor de drept sa se clarifice cu mai multe cazuri, când deputați au fost supuși presiunilor, asupra rudelor, li s-au propus oferte generoase. La ședința următoare va vom propune interzicerea traseismului politic.. Deputatul să își ceară scuze, sau să își depună mandatul”, spune Vlad Bătrâncea.

În timp ce deputatul PAS Lilian Carp le-a sugerat socialiștilor să se adreseze Procuraturii Generale pentru ca cei responsabili de cumpărarea deputaților să fie pedepsiți, colegul său de fracțiune Mihail Druță le-a reproșat deputaților PSRM că partidul lor s-a născut dintr-un act de trădare.

Trădările politice că orișice trădare de țară sunt cel mai mârșav fenomen din istoria umană.  Desigur e necesar să reglementam aceasta problema in conformitate cu experiența altor state. Sa gândim si sa adoptam un cadru legal. Acum, dle președinte Bărnacea, as vrea sa va amintesc ca partidul dumneavoastră care are reprezentanți în sala  s-a născut dintr-un act de trădare, Liderul dumneavoastră după care plâng pușcările Moldovei s-a născut din trădarea Partidului Comuniștilor condus de Voronin. Voi toți sunteți născuți dintr-un act de trădare. În politică există legea bumerangului. Acum culegeți roadele”, a declarat Mihail Druță .

În replică deputatul socialist Vlad Bătrâncea s-a referit la faptul că în Parlament sunt deputați care ar fi schimbat de-a lungul timpului mai multe partide.

„Ne place sa dam lecții. Dar istoria ne spune că nicio faptă nu se uită. Sunt deputați care a trecut prin trei, patru partide și azi ne dau lecții de moralitate”, spune Vlad Bătrânce.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că traseismul politic este condamnabil și s-a pronunțat în favoarea susținerii unei inițiative care să interzică acest fenomen.

„Astfel de gesturi de trădări, aduc o lovitură nu doar partidului, ci și sistemului politic, Parlamentului. Organele de drept trebuie să se uite atent. Eu nu cred in aceste cazuri. Nu cred in diferențe ideologice. Daca erau ar fi fost dezbateri aprinse. La mijloc e altceva, corupția politică care începe din partide. Aceasta corupție politică trebuie arătata cu degetul, trădătorilor să li se facă rușine să se uite în ochii rudelor”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a anunțat că va activa în continuare în Parlament ca deputat neafiliat.  Este al doilea deputat care părăsește Partidul Socialiștilor, după ce în decembrie Gaik Vartanean s-a alăturat echipei Mișcării Alternativa Națională, a primarului de Chișinău și el fost socialist, Ion Ceban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău