Reacția Tiraspolului la solicitările NATO și OSCE privind retragerea trupelor ruse. „Pot submina arhitectura de securitate”

  • 12 Iulie 2018 19:43
Reacția Tiraspolului la solicitările NATO și OSCE privind retragerea trupelor ruse. „Pot submina arhitectura de securitate”

Tiraspolul consideră că „încercările de a actualiza, pe baza OSCE şi a Alianţei Nord-Atlantice, a discursului de blocaj în legătură cu retragerea trupelor militare ruse din Transnistria” sunt un semnal negativ.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în comentariul așa-numitului minister de externe al regiunii privind declaraţiile adoptate în această săptămână de către Adunarea Parlamentară a OSCE şi NATO, care, în opinia Tiraspolului, conţin "îndemnuri provocătoare referitor la retragerea trupelor ruse din Transnistria şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o oarecare misiune civilă internaţională".

Reprezentanții administrației din stânga Nistrului au atras atenţia la "caracterul evident coordonat al adoptării rezoluţiilor, care conţin poziţii practic identice privind prezenţa rusă de menţinere a păcii în Transnistria".

"În contextul aprofundării de lungă durată a cooperării Moldovei cu acest bloc militar-politic, asemenea precedente ale intervenţiei NATO în procesul de pacificare de pe Nistru pot submina arhitectura de securitate construită de zeci de ani. Iar apelurile din partea statelor participante la OSCE de a distruge actualul format de menţinere a păcii atestă poziţia părtinitoare a acestei organizaţii şi pun la îndoială obiectivitatea abordărilor sale faţă de situaţia din jurul Transnistriei", consideră autorii comentariului.

Ei au subliniat că "iniţiativa R.Moldova privind includerea în textul final al declaraţiei Adunării Parlamentare a OSCE a punctului despre aşa-numita "transformare" a operaţiunii de menţinere a păcii reprezintă un moment al adevărului şi dezvăluie scopurile reale ale Chişinăului, care încearcă să mascheze cursul de dezmembrare a mecanismului de menţinere a păcii prin retorica publică despre retragerea trupelor ruse".

Tiraspolul şi-a reiterat "poziţia principială privind inadmisibilitatea retragerii militarilor ruşi şi dezmembrarea actualului format de menţinere a păcii, care, timp de 26 de ani, şi-a demonstrat eficacitatea".

În acest context, puterea din stânga Nistrului consideră că declaraţiile adoptate sunt "un nou atac de propagandă distructivă, care agravează starea dialogului internaţional în reglementarea relaţiilor între Transnistria şi Moldova".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
8 °C
cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,1 m/s
Thu
3 °C
Fri
-2 °C
Sat
-5 °C
Sun
-0 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3273 -0.0756
USD 17.1288 0.0044
RON 4.0683 -0.0249
UAH 0.6305 0.0004
RUB 0.2588 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău