Reacția Tiraspolului la solicitările NATO și OSCE privind retragerea trupelor ruse. „Pot submina arhitectura de securitate”

  • 12 Iulie 2018 19:43
Reacția Tiraspolului la solicitările NATO și OSCE privind retragerea trupelor ruse. „Pot submina arhitectura de securitate”

Tiraspolul consideră că „încercările de a actualiza, pe baza OSCE și a Alianței Nord-Atlantice, a discursului de blocaj în legătură cu retragerea trupelor militare ruse din Transnistria” sunt un semnal negativ.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în comentariul așa-numitului minister de externe al regiunii privind declarațiile adoptate în această săptămână de către Adunarea Parlamentară a OSCE și NATO, care, în opinia Tiraspolului, conțin "îndemnuri provocătoare referitor la retragerea trupelor ruse din Transnistria și transformarea operațiunii de menținere a păcii într-o oarecare misiune civilă internațională".

Reprezentanții administrației din stânga Nistrului au atras atenția la "caracterul evident coordonat al adoptării rezoluțiilor, care conțin poziții practic identice privind prezența rusă de menținere a păcii în Transnistria".

"În contextul aprofundării de lungă durată a cooperării Moldovei cu acest bloc militar-politic, asemenea precedente ale intervenției NATO în procesul de pacificare de pe Nistru pot submina arhitectura de securitate construită de zeci de ani. Iar apelurile din partea statelor participante la OSCE de a distruge actualul format de menținere a păcii atestă poziția părtinitoare a acestei organizații și pun la îndoială obiectivitatea abordărilor sale față de situația din jurul Transnistriei", consideră autorii comentariului.

Ei au subliniat că "inițiativa R.Moldova privind includerea în textul final al declarației Adunării Parlamentare a OSCE a punctului despre așa-numita "transformare" a operațiunii de menținere a păcii reprezintă un moment al adevărului și dezvăluie scopurile reale ale Chișinăului, care încearcă să mascheze cursul de dezmembrare a mecanismului de menținere a păcii prin retorica publică despre retragerea trupelor ruse".

Tiraspolul și-a reiterat "poziția principială privind inadmisibilitatea retragerii militarilor ruși și dezmembrarea actualului format de menținere a păcii, care, timp de 26 de ani, și-a demonstrat eficacitatea".

În acest context, puterea din stânga Nistrului consideră că declarațiile adoptate sunt "un nou atac de propagandă distructivă, care agravează starea dialogului internațional în reglementarea relațiilor între Transnistria și Moldova".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău