Dan Dungaciu: Ceea ce se întâmplă la Chișinău în legătură cu Ștefan Gațcan se vede foarte prost din afară. Cineva a mers prea departe

  • 02 Iulie 2020 09:39
Dan Dungaciu: Ceea ce se întâmplă la Chișinău în legătură cu Ștefan Gațcan se vede foarte prost din afară. Cineva a mers prea departe

Ceea ce se întâmplă la Chișinău în legătură cu deputatul Ștefan Gațcan se vede foarte prost, din afară, pentru Republica Moldova. „Cineva a mers prea departe”, spune analistul român Dan Dungaciu, care subliniază că, deși Igor Dodon va încerca să se disocieze de episodul cu deputatul Gațcan, această serie de incidente va servi drept un mare dezavantaj pentru o eventuală candidatură a sa la un nou mandat de președinte și un mare avantaj pentru cei care vor debarcarea actualei puteri, în special a guvernului Chicu, care are susținerea totală a lui Igor Dodon.

În cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA, Dan Dungaciu a declarat că ceea ce s-a petrecut azi în R. Moldova seamănă foarte mult cu o confruntare între mafioți.

„Este ca și cum statul acționează în felul următor: te lupți cu mafioții răpindu-le familia sau dacă un terorist acționează, răspunsul statului este să îi bombardeze familia sau rudele. Deci practic asistăm la o confruntare între mafioți. Ce se întâmplă acum în R. Moldova nu are nicio legătură cu un stat în care instituțiile funcționează sau în stat care este până la urmă stat. Acesta este primul sentiment pe care îl am. Este incredibil, neverosimil”.

Dan Dungaciu mai spune că după un asemenea episod, miza, la Chișinău, nu trebuie să fie schimbarea Parlamentului, ci schimbarea puterii, iar în curând  se așteaptă că în curând vor apărea înregistrări video sau declarații care vor clarifica lucrurile.

Sociologul mai spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi pe scena politică din R. Moldova constituie un mare dezavantaj pentru Igor Dodon:

„S-a depășit o linie roșie, nu numai limita bunului simț, ci o limită de suportabilității. I-a făcut un enorm dezavantaj lui Igor Dodon și a candidaturii sale pentru al doilea mandat. Cineva a mers prea departe. Cineva s-a comportat mai rău decât personajul împotriva căruia declară că luptă, sau cel puțin la fel de rău. A fost un exces de zel.  Cred că domnul Dodon are acum probleme mari de a se disocia de acest episod, de a încerca să pară că n-a avut nicio legătură. E puțin credibil, evident. Dar pentru Igor Dodon este extrem de grav ce s-a întâmplat.

Cei care au spus „lasă șefu, că rezolvăm noi povestea cu majoritatea”, au rezolvat-o într-un fel care este mult mai rău decât dacă ar fi lăsat episodul să  se desfășoare nestingherit.

Acest episod este în favoarea celor care vor doborârea acestui Guvern. PSRM va fi foarte greu de apărat, chiar și de cei care mai închideau ochii până acum. PSRM și domnul Dodon seamănă leit cu episoadele în care acționa domnul Plahotniuc și partizanii săi de la vremea respectivă”, a declarat Dan Dungaciu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău