Reacția PLDM și PD la acuzațiile privind milioanele nedeclarate

  • 18 Decembrie 2014 16:32
Reacția PLDM și PD la acuzațiile privind milioanele nedeclarate

Concurenții electorali la alegerile parlamentare din 30 noiembrie au omis să raporteze cheltuieli în campanie în volum de cel puțin 15 milioane de lei, încălcând astfel legislația, potrivit unui raport prezentat la 18 decembrie de Asociația Promo-Lex.

Cele mai mari cheltuieli nedeclarate le-ar fi avut PDM și PLDM, care neagă acuzațiile, iar Comisia Electorală Centrală vorbește despre necesitatea modificării cadrului legal în acest sens. 
 
Concurenții electorali au raportat cheltuieli de aproape 117 milioane de lei în campania electorală, dar Asociația Promo-Lex, care a monitorizat alegerile din 30 noiembrie susține că pe lângă acești bani, ar fi fost cheltuite încă, cel puțin, 15 milioane de lei. Cea mai mare sumă, de aproape 9,6 milioane de lei, ar fi fost omisă de Partidul Democrat, urmat de Partidul Liberal Democrat – cu aproape 3 milioane de lei. De asemenea, potrivit Promo-Lex, PCRM n-ar fi declarat 700 de mii de lei, PL – aproape jumătate de milion, PSRM – peste 400 de mii. Potrivit Promo-Lex, PD și PLDM ar fi riscat excluderea din campania electorală pentru sumele prea mari nedeclarate. 
 
”Acești doi concurenți electorali PDM și PLDM au depășit cota de 5% permisă de CEC pentru nedeclarrea cheltuielilor de campanie. Pentru această încălcare este prevăzut că un concurent electoral poate fi exclus din campania electorală”, a declarat reprezentantul organizației, Cornelia Călin. 
 
Cele mai mari cheltuieli nedeclarate ar fi fost efectuate pentru organizarea concertelor, retribuirea muncii, comunicații, sedii, și altele. Solictați de Radio Chișinău, reprezentanții PLDM și PD au negat aceste acuzații spunând că formațiunile lor au prezentat la Comisia Electorală Centrală toate cheltuielile de campanie. 
 
”Noi respingem categoric aceste învoinuiri absolut neîntemeiate și nefondate. Dacă au probe să vină în organele abilitate dar nu în conferințe de presă. Altfel noi am putea cataloga aceste învinuri drept politice, care au menirea să denigreze Partidul Democrat”, a declarat vicepreședintele PD, Sergiu Sârbu
 
O reacție similară a avut și managerul campaniei electorale a PLDM, Ștefan Creangă. Sunt acuzații foarte grave, dar PLDM a reflectat fiecare leu. Eu nu cred ceea ce au reflectat dumnealor, pentru că dacă sunt anumite probe trebuie să fie prezentate” a declarat Ștefan Creangă.
 
Președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a făcut trimitere la faptul că alegerile parlamentare au fost validate deja de Curtea Constituțională, dar, în același timp a arătat că pentru a putea fi prevenite astfel de încălcări este necesară amendarea legislației.
 
Alegerile au fost confirmate drept legale și aprobate mandatele de deputat. Orice altă discuție pot purta caracter doar pentru viitor. Principala reglementare este proeictul de lege privind finanțarea partidelor ăpolitice pe care l-am înaintat îăncă în 2013”, a menționat Iurie Ciocan.
 
Asociația Promo-Lex recomandă cercetarea mai minuțioasă a rapoartelor financiare ale concurenților electorali și sancționarea  concurenților care comit încălcări.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău