Reacția PG referitor la ultimele informații apărute în spațiul public privind condamnarea ex-directorului SIS în dosarul expulzării profesorilor turci

  • 10 Septembrie 2020 14:12
Reacția PG referitor la ultimele informații apărute în spațiul public privind condamnarea ex-directorului SIS în dosarul expulzării profesorilor turci

Procuratura Generală avenit cu o reacție referitor la ultimele informații apărute în spațiul public privind condamnarea ex-directorului SIS în dosarul expulzării profesorilor turci

Potrivit unui comunicat al instituției, dentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz, iar procurorul de caz a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat.
 
„Pană în prezent, instanța de judecată nu s-a expus asupra cererii procurorului, și, în consecință, respectiva sentință constituie un document secret, care nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecător, în temeiul aceluiași art.17 din Legea cu privire la secretul de stat. Reiterăm că, dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțată în ședință publică, așa cum prevede art.18 și 340 din Codul de procedură penală. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul. În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”, se arată în comunicat. 
 
PG mai menționează că „au fost constatate mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de stat și, în acest sens, a fost constituit un grup de lucru cu participarea subdiviziunilor specializate ale Procuraturii Generale care urmează să elaboreze un proiect de lege și nota de argumentare corespunzătoare, prin care să fie completat Codul de procedură penală cu norme ce ar urma a fi preluate din Legea cu privire la secretul de stat și detalizată procedura penală atât la etapa de urmărire penală, cât și la judecarea cauzei, dar și la pronunțarea hotărârilor judecătorești”.

Amintim că Partidul Acțiune și Solidaritate a solicitat explicații de la Procuratura Generală în privința dosarului pe numele fostului director SIS, Vasile Botnari, legat de expulzarea profesorilor turci, acum doi ani.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat astăzi că procurorului general Alexandr Stoianoglo a „a mințit opinia publică” atunci când a spus că Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare. De asemenea, deputatul îi cere lui Stoianoglo să explice de ce Procuratura Generală a ținut în secret derularea acestui dosar, de ce nu a contestat hotărârea instanței prin care Botnari doar a fost amendat cu 88 de mii de lei.

Sergiu Litvinenco a publicat astăzi dispozitivul hotărârii instanței de judecată în acest dosar, ținut în secret, din care reiese că fostul director SIS a fost doar amendat, chiar dacă zilele trecute, Alexandr Stoianoglo declara că a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,12 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
9
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău