Reacția Partidului Democrat la propunerea lui Dodon: Ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic

  • 18 Aprilie 2017 14:07
Reacția Partidului Democrat la propunerea lui Dodon: Ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic

Partidul Democrat anunță că a luat act de anunțul făcut de președintele Igor Dodon cu privire la introducerea sistemului electoral mixt. Într-un comunicat de presă formațiunea menționează că „ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”, transmite IPN.

„Vrem, în primul rând, să ne exprimăm regretul pentru faptul că președintele și PSRM nu au găsit de cuviință să dialogheze constructiv până acum pe această temă. Au ieșit cu o inițiativă doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate pe acest subiect”, se spune în comunicat.

PDM crede că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament. Formațiunea precizează că, timp de mai bine de o lună, au fost organizate dezbateri largi în societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentară și la care au participat categorii reprezentative ale societății. În același timp, a fost organizată o campanie de informare a populației, atât prin intermediul mass-media, cât și prin campanii din ușă în ușă. „Vom discuta cu toate partidele care sunt interesate de un dialog deschis, vrem un consens politic cât mai larg în privința schimbării sistemului electoral, dar în primul rând vrem un consens larg în societate și respectarea dorinței majorității cetățenilor, de la care am pornit în inițiativa noastră”, se mai spune în comunicatul PDM.

Totodată, Partidul Socialiștilor anunță într-un comunicat de presă a luat act cu inițiativa președintelui și își reiterează poziția cu privirea la inadmisibilitatea introducerii votului uninominal, propus de Plahotniuc și actuala guvernare. „Astăzi, după declarația șefului statului, a fost convocată de urgență conducerea PSRM. Inițiativa președintelui va fi dezbătută cu conducerea partidului și în cel mai scurt timp societatea va cunoaște poziția PSRM cu privire la sistemul mixt de vot”, se mai spune în comunicatul remis de socialiști.

Președintele Igor Dodon a anunțat marți, 18 aprilie, că propune sistemul electoral mixt, cu alegerea deputaților după formula 50:50 pe liste de partid și în circumscripții. Într-o conferință de presă, șeful statului a declarat că nu va permite ca proiectul sistemului electoral majoritar, propus de Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, să fie implementat în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău