Reacția MAI cu privire la interzicerea camerelor de supraveghere

  • 18 Decembrie 2014 14:42
Reacția MAI cu privire la interzicerea camerelor de supraveghere

Ministerul de Interne regretă decizia Judecătoriei Centru referitoare la ilegalitatea camerelor de supraveghere a traficului și va ataca hotărârea în instanță, a declarat pentru Radio Chișinău ministrul adjunct, Sergiu Diaconu.

El a făcut trimitere la o decizie a Curții Constituționale, care a pronunțat o hotărâre în favoarea sistemului de video-monitorizare a traficului și a menționat că legislația națională și internațională a fost respectată la instalarea și funcționarea sistemului.

”Vrem să întrebăm acel complet de judecată dacă este gata să își asume responsabilitatea pentru eventualele vieți pierdute în accidentele rutiere și pentru eventualii infractori care vor scăpa de pedepse. Or, sistemul și-a arătat eficiența”, a de clarat Sergiu Diaconu

Pe de altă parte, avocatul Vitalie Nagacevschi, membru al Asociației ”Juriștii pentru Drepturile Omului”, organizație care a contestat în instanță legalitatea camerelor de supraveghere a traficului rutier, a reiterat faptul că acestea încalcă dreptul la viață privată al cetățenilor.

”Noi avem camerele instalate, însă nu avem o lege care să stabilească cum se captează aceste imagini, cum se stochează, cum se prelucrează, pentru ce se utilizează, cine are acces la aceste imagini și cum se distrug aceste imagini. În consecință, avem o imixtiune în dreptul la viața privată și această imixtiune nu este reglementată de către lege”, a declarat Vitalie Nagacevschi.

Judecătoria sectorului Centru din municipiul Chișinău a decis astăzi că supravegherea traficului cu ajutorul camerelor video încalcă dreptul la viață privată. Instanța a admis acțiunea Asociației Obștești “Juriștii pentru Drepturile Omului” către Ministerul de Interne și a constatat încălcarea dreptului la viață privată a membrilor Asociației, prin filmarea și fotografierea acestora și automobilelor lor de către camerele de supraveghere a circulației rutiere.

De asemenea instanța de judecată a interzis Ministerului Afacerilor Interne să exploateze camerele staționare de supraveghere a circulației rutiere, se arată într-un comunicat al Asociației “Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Hotărârea nu este definitivă și executorie, și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău