Reacția lui Igor Dodon la decizia Curții Constituționale

  • 27 Aprilie 2021 11:33
Reacția lui Igor Dodon la decizia Curții Constituționale

Liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu o reacție la decizia Înaltei Curți privind declararea ca fiind neconstituționale hotărârile Parlamentului privind anularea numirii în funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în calitate de magistrat la CC.

„Prin ultimele sale decizii, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a confirmat ceea ce știm cu toții – această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, fiind utilizat atunci când trebuie identificată o soluție politică, evitând prevederile Constituției.  După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook. 
 
El a mai afirmat că victoria puterilor din Occident, care în opinia lui mizează pe „partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor”, la alegerile parlamentare „ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc” și a făcut apel către „forțele politice sănătoase” să se unească „pentru apărarea și salvarea Moldovei”. 

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale hotărârile Parlamentului de vineri prin care a fost anulată numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții și a fost numit un alt judecător, Boris Lupașcu, un apropiat socialiștilor.

Sesizările au fost depuse de deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Platformei DA, Dinu Plângău. Aceștia califică cele două hotărâri drept un atac la adresa Curții Constituționale, considerând că au la bază scopuri politice și a fost încălcată Constituția.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău