Reacția Kremlinului în cazul presupușilor mercenari ruși arestați la Minsk: Rusia și Belarus sunt partenerii cei mai apropiați

  • 30 Iulie 2020 15:53
Reacția Kremlinului în cazul presupușilor mercenari ruși arestați la Minsk: Rusia și Belarus sunt partenerii cei mai apropiați

Rusia dezminte că ar încercă să destabilizeze Belarus, după arestarea în această țară a 33 de bărbați suspectați că ar fi mercenari ruși, trimiși să destabilizeze țara înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august, scrie Agerpres, care preia AFP.

„Există insinuări potrivit cărora unele organizații trimit oameni pentru a destabiliza situația în Belarus, este evident că acesta nu poate fi cazul, Rusia și Belarus sunt aliați, partenerii cei mai apropiați”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit acestuia, Minskul nu a transmis nicio informație referitoare la "activități ilegale care ar putea fi cauza arestării acestora".

Belarus a anunțat miercuri arestarea în apropiere de Minsk a 32 de "combatanți" din grupul paramilitar rus "Wagner", considerat ca fiind apropiat Kremlinului, și a unei a 33-a persoane în altă parte în țară.

Grupul a sosit la Minsk în noaptea de 24/25 iulie și s-a oprit la un hotel în capitala Belarusului. Pe 27 iulie, grupul s-a mutat la un sanatoriu în regiunea Minsk.

Fiecare luptător purta cu el un bagaj mic de mână. De asemenea, grupul avea și trei bagaje masive, pe care câțiva dintre ei le încărcau într-o mașină.

Peskov a confirmat că toți sunt ruși și că alți 200 sunt căutați de autoritățile belaruse.

Potrivit Minskului, acești bărbați sunt "suspectați de pregătirea unor acte de terorism" cu câteva zile înaintea unor alegeri prezidențiale dificile pentru autoritarul președinte Aleksandr Lukașenko.

Aliate istoric, Moscova și Minsk întrețin relații tensionate de la sfârșitul anului 2019, șeful statului belarus acuzând Rusia că dorește să-i reducă țara la statutul de vasal și să se amestece în scrutinul din 9 august în favoarea adversarilor săi. 

Belarus și Ucraina au convenit să-și întărească verificările la graniță după incidentul de la începutul săptămânii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău