Reacția celui mai important grup politic din Parlamentul European la decizia instanței privind invalidarea alegerilor din Chișinău

  • 21 Iunie 2018 09:55
Reacția celui mai important grup politic din Parlamentul European la decizia instanței privind invalidarea alegerilor din Chișinău

Partidul Popular European (PPE), cel mai important grup politic din Parlamentul European, este revoltat de decizia de invalidare a mandatului primarului ales de Chișinău, Andrei Năstase.

Președintele PPE, Joseph Daul se arată „consternat” de decizia instanței, considerând că situația în Republica Moldova nu a fost „niciodată mai rea ca astăzi”. Totodată el acuză sistemul de justiție controlat politic de alianța Plahotniuc-Dodon împotriva voinței oamenilor:

"Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Împotriva voinței oamenilor, cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiție controlat politic pentru a-și aduce prin ușa din spate propriul primar și să ignore complet coloana vertebrală a oricărei democrații: dreptul de vot. Situația nu a fost niciodată mai rea ca astăzi”, a declarat Joseph Daul citat într-un comunicat al PPE

Amintim că Uniunea Europeană și Statele Unite au reacționat la decizia instanței de a nu confirma legalitatea alegerilor din Chișinău acuzând o evoluție îngrijorătoare și solicitând ca procedurile de recurs să aibă loc de o manieră transparentă.

Andrei Năstase a fost ales cu sprijinul popular al electoratului, fapt recunoscut și de observatorii scrutinului, și este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată, se arată într-o declarație transmisă de Delegația UE în Republica Moldova.

„Uniunea Europeană se așteaptă ca R. Moldova să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, în conformitate cu standardele și angajamentele din cadrul Acordului de asociere UE-Moldova, inclusiv în ceea ce privește alegerile”, potrivit declarației.

De asemenea, Ambasada Statelor Unite în R. Moldova califică decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău drept ”o evoluție îngrijorătoare” care continuă erodarea încrederii cetățenilor în procesul democratic.

”Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-și alege propria conducere, iar invalidarea neașteptată și netransparentă a alegerilor pentru primăria Chișinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluție îngrijorătoare”, se mai arată în declarația postată pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău