Reacția CEC în privința semnalării PAS despre nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale

  • 16 Septembrie 12:58
Reacția CEC în privința semnalării PAS despre nerespectarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală insistă că partidele politice sau blocurile electorale nu pot susține financiar candidații pe care i-au înaintat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, după cum a semnalat Partidul Acțiune și Solidaritate.

Totodată, CEC argumentează că acesta este o prevedere legală și respinge acuzațiile despre nerespectarea legii la capitolul finanțarea campaniei electorale.

”În alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs” se arată într-un comunicat al CEC.

Comisia mai precizează că în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă, era mult mai mare, până la 400 salarii medii lunare pe economie. ”Remarcăm faptul că reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate în adresa CEC. Conform proiectului de lege pentru amendarea Codului electoral (proiectul de lege nr.263/2020), CEC a propus acordarea, partidelor politice și blocurilor electorale care desemnează candidați, calitatea de concurent electoral”, mai subliniază instituția electorală.

Potrivit CEC, declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false, deoarece contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția ca orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. Astfel, cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli, se menționează în comunicatul CEC. Până acum au fost înregistrați în calitate de candidați liderul Platformei DA, Andrei Năstase și cel al formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,5 m/s
Wed
12
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău